Meer trans en niet-binaire deelnemers Olympische Spelen dan gedacht.Eerder kon je bij holebi info al lezen dat er 168 (een record) holebi & transgender atleten deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Tot op heden dacht men dat er maar één transgender persoon deelnam, maar niets is minder waar.

Voor het eerst in de geschiedenis nemen er vier niet-binaire en transgender personen deel aan de Olypische Spelen, sinds de regels voor hen sinds 2004 aangepast zijn. De enige transgender atleet waarover men tot nu toe in de media berichte is de Nieuw-Zeelandse gewichtheffer Laurel Hubbard, die bekend staat als eerste transvrouw die deelneemt aan de spelen.
Maar er zijn dus ook nog:
- Alana Smith, eerste openlijk niet-binair persoon - Amerikaanse street skateboard team.
- Chelsea Wolfe, 'eerste' transvrouw - Amerikaans BMX rijden.
- Quinn, 'eerste' transgender - niet-binair persoon - Canadees vrouwenvoetbal.

Geschiedenis geschreven
Maandag schreef Quinn geschiedenis op de spelen in Tokio (2021) als eerste trans persoon die met het vrouwenvoetbal team een Olympische medaille wint. Na hun overwinning in de halve finale zal het Canadese team minstens zilver winnen, vrijdag spelen ze tegen Brazilië. Quinn is biologisch nog steeds vrouw maar identificeert zich als niet-binair transgender man. Quinn kwam in 2020 uit de kast, het team familie en vrienden waren al langer op de hoogte. In 2016 won Quinn al samen met het voetbalteam een bronzen medaille op de spelen in Rio.

Regels deelname Olympische Spelen transgender & niet-binaire personen:
Hoewel de International Olympic Association (IOA) de deelname van transgender-atleten aan de Olympische Spelen al sinds 2004 toestond, is het de eerste keer dat er meerdere trans personen deelenemen aan de spelen. Volgens de huidige regels kunnen transgender vrouwen deelnemen aan vrouwen sporten als ze een jaar (12 maanden) voorafgaand aan een evenement lage testosteronniveaus vertonen.

Extra info - deelname transgender & niet-binaire personen:
- Volgens de IOC-regels mogen transatleten deelnemen aan de Olympische Spelen sinds Athene de Spelen in 2004 organiseerde. Dat kan toen bij de spelen in Athene, Peking, Londen en Rio de Janeiro. Men mocht onder de regels van toen deelnemen zonder een operatie te ondergaan.

- Pas in 2020 schreef men geschiedenis met voor het eerst enkele openlijke transgender en niet-binaire sporters. Maar hun deelname, met onder andere Hubbard, zorgde voor fel verzet en velen betoogden tegen hun deelname omdat die oneerlijk zou zijn tegenover andere atleten.

- Doorgaans wordt een onderscheid gemaakt tussen genderidentiteit en geslacht, waarbij de biologische voordelen van het laatste (zoals verhoogde testosteronniveaus) worden gebruikt om te rechtvaardigen dat concurrenten worden uitgesloten van evenementen die passen bij hun genderidentiteit.

- De argumenten weerspiegelen de argumenten die worden gebruikt om wijdverbreide inspanningen te rechtvaardigen om transrechten in de VS terug te draaien, hoewel ze niet noodzakelijkerwijs op feiten zijn gebaseerd: wetenschappelijk onderzoek, hoewel niet definitief, onthult over het algemeen niet dat transatleten de vermeende voordelen hebben die critici beweren; hoewel sommige transatleten uitblinken, is er weinig bewijs dat transatleten onvermijdelijk de sporten domineren waarin ze strijden en veel wetgevers kunnen geen enkele atleet noemen wiens deelname problemen heeft veroorzaakt.

- De kenmerken van "biologische seks" zijn ook niet zo duidelijk als wordt gesuggereerd, met testosteronniveaus en botdichtheid die aanzienlijk variëren tussen atleten en interseksuele mensen die worden geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Verschillende vrouwelijke topsporters mogen niet deelnemen aan het internationale toneel vanwege hoge testosteronniveaus volgens regels die interseksuele individuen verbieden, tenzij ze medicatie nemen of een operatie ondergaan om ze te verminderen.

- Tijdens de spelen van dit jaar (in Tokio) maakte het IOC recent plannen bekend om binnen twee maanden nieuwe richtlijnen voor transgender atleten uit te brengen, gericht op veiligheid, eerlijkheid en inclusie. "Alle sporten zouden zelf moeten beslissen waar de 'sweet spot' tussen die deugden ligt. Het veiligheidselement zal waarschijnlijk een sleutelfactor zijn in sommige sporten, met name contactsporten zoals rugby, die transvrouwen eind 2020 verbood van elite-spellen vanwege veiligheidsproblemen," klinkt het.

Lees ook
Italiaanse Olympisch sportster uit de kast door Nederlandse vriendin
168 LGBT atleten op Olypische Spelen, coming out en love statement

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Augustus 2021

Dit bericht is gepost op 03 August, 2021 en 1121 keer gelezen.