Historische uitspraak door Hooggerechtshof van Israel.Het Hooggerechtshof van Israël heeft de weg vrijgemaakt voor koppels van hetzelfde geslacht om kinderen te krijgen via draagmoederschap in een historische uitspraak die werd geprezen als een overwinning voor holebi rechten.

Op zondag (11 juli) oordeelde het Hooggerechtshof dat wetgeving die het recht op draagmoederschap aan koppels van hetzelfde geslacht ontzegt onwettig is en binnen zes maanden moet worden opgeheven. De beslissing maakt een einde aan een juridische strijd die al meer dan 11 jaar aan de gang is sinds een verzoekschrift voor het eerst werd ingediend bij de hoogste rechtbank van Israël in 2010.

De wet werd eerder uitgebreid om draagmoederschap open te stellen voor alleenstaande vrouwen, maar in februari vorig jaar oordeelde de rechtbank dat het blijven uitsluiten van koppels van hetzelfde geslacht illegaal was omdat het "het recht op gelijkheid en het recht op ouderschap onevenredig schaadde".

De uitspraak van het Hooggerechtshof kwam er omdat het Israelische parlement na 1 jaar er nog steeds niet in was geslaagd om tot een overeenkomst te komen. De rechtbank zei zondag dat "aangezien de staat meer dan een jaar niets heeft gedaan om een passende wetswijziging door te voeren, de rechtbank heeft geoordeeld dat zij de aanhoudende ernstige schade aan de mensenrechten veroorzaakt door de bestaande draagmoederschapsregeling niet kan verdragen." De uitspraak is vanaf 2022 van toepassing, waar vooral homo koppels van zullen profiteren.

Homo en lesbische koppels kunnen al sinds 2008 kinderen adopteren in Israël, en lesbinnes mogen legaal gebruik maken van IVF. Het homohuwelijk is slechts in enkele steden legaal. Sinds 1992 was er al een anti discriminatiewet op de werkvloer, sinds 2000 is deze wet uitgebreid naar alle andere sectoren.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2021

.

Dit bericht is gepost op 13 July, 2021 en 490 keer gelezen.