De SOA - Schaamluis

Iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit kan een soa oplopen. Een soa maakt geen onderscheid tussen arm, rijk, blank, gekleurd, man, vrouw, religieus of niet... Het is aan jouw om verantwoordelijk te zijn en niet enkel jezelf maar ook je seksuele partner(s) te beschermen door veilig te vrijen en je met regelmaat te laten testen.
Schaamluis:

Schaamluizen of platjes zijn zeer vervelende maar ongevaarlijke parasieten. Ze worden doorgegeven door lichamelijk contact, het delen van besmette kleding, beddengoed, handdoeken en washandjes. De schaamluis leeft van menselijk bloed en bevinden zich vooral op alle behaarde delen van het menselijk lichaam, maar niet in het hoofdhaar.

Schaamluis is eenvoudig zelf vast te stellen: op de schaamharen zijn puntjes te zien. Dat zijn de eitjes of neten van de luis. De luizen zelf zijn ook goed te zien. Vaak bewegen ze door het schaamhaar en zien eruit als kleine spinnetjes (1-3 mm). De luizen leven van menselijk bloed, waardoor ze vlekjes van rode of bruine ontlasting achterlaten in het ondergoed. Op de huid laten de beten van de luis grijsblauwe plekjes achter. Door het krabben kan de huid rood en geïrriteerd raken. Als er daarbij wondjes ontstaan kan dit huidinfecties tot gevolg hebben.

Behandeling mannen & vrouwen:
Een besmetting met schaamluis is snel en goed te behandelen met lotions of crèmes. Daarnaast dienen beddengoed, handdoeken en kleren gewassen te worden. Als je schaamluis opliep door seks is het verstandig om ook onderzoek naar andere soa's te laten doen.


Nuttige links:
Site: Soa Test: Klik hier
Site: Hiv Test: Klik hier
Site: Zanzu - seksualiteit info (Voor anderstaligen 13 talen - lichaam in woord & beeld) Klik hier


Terug naar de holebi info GIDS ==> Klik hier
.

Dit bericht is gepost op 09 July, 2021 en 67 keer gelezen.