De SOA - Hepatitis B

Iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit kan een soa oplopen. Een soa maakt geen onderscheid tussen arm, rijk, blank, gekleurd, man, vrouw, religieus of niet... Het is aan jouw om verantwoordelijk te zijn en niet enkel jezelf maar ook je seksuele partner(s) te beschermen door veilig te vrijen en je met regelmaat te laten testen.
Hepatitis B:

Hepatitis B is een infectie van de lever, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het virus dringt via slijmvliezen het lichaam binnen en verspreidt zich via de bloedbaan naar de lever, alwaar het virus zich nestelt in de levercellen en een ontsteking veroorzaakt. Soms zijn er geen klachten maar op lange termijn kan er wel blijvende leverschade ontstaan.

Soms kan het lichaam het virus niet aan. Er ontstaat dan een chronische hepatitis B-infectie. Iemand met een chronische infectie (ook wel ‘drager' genoemd) is nog wel besmettelijk voor anderen. De kans dat iemand ‘drager' wordt, is groter als de infectie op jonge leeftijd wordt opgelopen. Hoe langer je als drager geïnfecteerd bent met het virus, hoe groter ook de kans dat er blijvende schade optreedt in de lever. Er kan ten slotte zelfs leverkanker ontstaan.

Soms is het menselijk lichaam binnen het half jaar de infectie de baas en is de infectie voorbij, dit kan worden aangetoond met een bloedonderzoek. Het virus is dan weg en het lichaam heeft nieuwe antistoffen aangemaakt. Je bent dan niet meer besmettelijk en bovendien ben je beschermd tegen een eventuele nieuwe besmetting met het hepatitis B-virus. Hepatitis B is erg besmettelijk. Het virus bevindt zich in het bloed, maar ook in andere lichaamsvloeistoffen, zoals sperma, speeksel en vaginaal vocht.

Klachten mannen en vrouwen:
Een hepatitis B infectie verloopt vooral zonder symptomen. Een minderheid krijgt wél klachten zoals vermoeidheid, koorts, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, huidafwijkingen en gewrichtsontstekingen, vaak worden deze klachten gevolgd door een periode van geelzucht (het geel zien van het oogwit en de huid, in combinatie met donkere urine (als oude thee), en soms ook ontkleurde ontlasting. De klachten duren van enkele weken tot maximaal zes maanden. Ook als alle andere klachten al zijn verdwenen kan iemand nog maandenlang moe blijven.

Bij chronische actieve hepatitis B veroorzaakt het hepatitis B-virus een langdurige (chronische) ontsteking in de lever. Deze chronische infectie kan op den duur ernstige gevolgen hebben, omdat er littekenweefsel in de lever ontstaat (levercirrose). Bij levercirrose functioneert de lever minder goed, waardoor er uiteenlopende klachten kunnen ontstaan. Ook is er een verhoogd risico op leverkanker.

Behandeling:
Bij acute hepatitis B worden geen geneesmiddelen gegeven. De ziekte gaat meestal binnen een half jaar vanzelf weer over. Het advies is om zoveel mogelijk rust te nemen. Het gebruik van alcohol en voedingsmiddelen die slecht worden verdragen (zoals vet en koffie) wordt afgeraden.
Bij de chronische hepatitis B worden wel medicijnen voorgeschreven. Bij 40 procent van de geïnfecteerden wordt het virus hierdoor geremd. In 10 procent van de gevallen verdwijnt het virus uit het bloed.
Er bestaat een vaccin waarmee je jezelf tegen Hepatitis B kan beschermen. Dit vaccin biedt 95 tot 99% bescherming. Je huisarts kan je hierover meer informatie geven.

Nuttige links:
Site: Soa Test: Klik hier
Site: Hiv Test: Klik hier
Site: Zanzu - seksualiteit info (Voor anderstaligen 13 talen - lichaam in woord & beeld) Klik hier


Terug naar de holebi info GIDS ==> Klik hier.

Dit bericht is gepost op 09 July, 2021 en 47 keer gelezen.