De SOA - Gonorroe

Iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit kan een soa oplopen. Een soa maakt geen onderscheid tussen arm, rijk, blank, gekleurd, man, vrouw, religieus of niet... Het is aan jouw om verantwoordelijk te zijn en niet enkel jezelf maar ook je seksuele partner(s) te beschermen door veilig te vrijen en je met regelmaat te laten testen.Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare infectie (soa) die wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Deze kunnen zich nestelen in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Door onbeschermd seksueel contact (seks zonder condoom) kunnen zowel mannen als vrouwen een gonorroe-infectie van de plasbuis oplopen.

Mannen en Gonorroe
De klachten komen pas enkele dagen tot enkele weken na de besmetting. Klachten zijn: (veel) pusachtige afscheiding uit de plasbuis die vaak gelig of groenig van kleur is, vandaar de volksnaam 'druiper'. Een ontstoken plasbuis geeft een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen. Soms hebben mannen geen klachten maar kunnen ze wel anderen besmetten. Als de gonorroe-infectie in de anus zit, zijn er meestal geen duidelijke klachten. Soms is er wel wat irritatie in de anus en is er een slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting. In de keel: Meestal merk je van een infectie in de keel helemaal niets. In een enkel geval leidt de infectie tot een keelontsteking, met koorts en opgezette klieren in de hals. Zonder behandeling kan de ontsteking opstijgen, al komt dit bij mannen niet vaak voor, de bacteriën komen dan in de zaadleiders, prostaat en bijbal terecht wat leidt tot een prostaat- of bijbalontsteking. Een bijbalontsteking geeft (heftige) pijn in de balzak, soms met uitstralende pijn naar de lies. In de balzak is dan een zwelling te voelen. De zaadstreng, die naar boven loopt, kan ook pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval veroorzaakt een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de teelbal, waardoor die gezwollen en pijnlijk is. Een ontsteking van de prostaat gaat gepaard met moeizaam, pijnlijk plassen en koorts.

Vrouwen en Gonorroe:
Vrouwen merken weinig tot niets van deze soa. Als er wel klachten zijn gaat het vooral om een toename van vaginale afscheiding die onaangenaam kan ruiken en soms anders van kleur (pusachtig of zelfs groen) is. Soms kan er vaginaal bloedverlies tussen de menstruaties door voorkomen. Plassen kan pijnlijk zijn als ook de plasbuis ontstoken is. Ook bij de vrouw kan de infectie in de anus zitten maar hierbij zijn er zelden klachten, soms wat irritatie in de anus en een slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting. Ook bij vrouwen kan het in de keel voorkomen, ook hierbij zelden klachten, in een enkel geval leidt de infectie tot een keelontsteking met koorts en opgezette klieren in de hals. Zonder behandeling kan gonorroe opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en (hevige) pijn in de onderbuik.

Behandeling:
Gonorroe is gemakkelijk te behandelen met een antibioticum. De behandeling van gonorroe bestaat meestal uit het voorschrijven van een eenmalige antibioticumkuur (eenmalig een injectie). Eén week later is een controle-onderzoek nodig. Is men genezen dan is ook het besmettingsgevaar voorbij. Het is belangrijk dat ook de (vaste) seksuele partner ook wordt behandeld.

Nuttige links:
Site: Soa Test: Klik hier
Site: Hiv Test: Klik hier
Site: Zanzu - seksualiteit info (Voor anderstaligen 13 talen - lichaam in woord & beeld) Klik hier


Terug naar de holebi info GIDS ==> Klik hier
.

Dit bericht is gepost op 09 July, 2021 en 55 keer gelezen.