De SOA - Genitale Wratten

Iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit kan een soa oplopen. Een soa maakt geen onderscheid tussen arm, rijk, blank, gekleurd, man, vrouw, religieus of niet... Het is aan jouw om verantwoordelijk te zijn en niet enkel jezelf maar ook je seksuele partner(s) te beschermen door veilig te vrijen en je met regelmaat te laten testen.
Genitale Wratten:
Wratten op de geslachtsdelen en rond de anus zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Ze komen veel voor. Net als andere wratten zijn ze onschuldig, maar kunnen wel heel hinderlijk zijn. Het virus wordt overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen, maar besmetting kan ook plaatsvinden via de vingers en zelfs door handdoeken van personen met genitale wratten. Lang niet iedereen die de infectie oploopt, krijgt ook werkelijk wratten. Meestal verloopt een infectie geheel zonder klachten. Ook in deze gevallen kan iemand die geïnfecteerd is, het virus wel doorgeven aan anderen. Genitale wratten ontstaan enkele weken tot maanden na het in aanraking komen met het virus. Niet iedereen merkt bij zichzelf genitale wratten op; ze zijn soms moeilijk te ontdekken. Wratten kunnen inwendig zitten en daardoor onopgemerkt blijven. Genitale wratten kunnen zich sterk uitbreiden en flink groeien. Dit komt vooral voor bij zwangerschap of bij een hiv-infectie. De wratten zijn dan vaak ook moeilijker te behandelen.


Mannen Genitale wratten:
Bij mannen komen wratten voornamelijk voor op en rond de penis, de balzak, en in het gebied rond de anus. Wratten rond de anus houdt niet automatisch dat er anaal seksueel contact is geweest. Vaak zijn er eerst enkele kleine wratten die groeien en zich uitbreiden. Soms zijn er klachten zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel. Een bijbalontsteking geeft (heftige) pijn in de balzak, soms met uitstralende pijn naar de lies. In de balzak is dan een zwelling te voelen. De zaadstreng, die naar boven loopt, kan ook pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval veroorzaakt een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de teelbal, waardoor die gezwollen en pijnlijk is. Een ontsteking van de prostaat gaat gepaard met moeizaam, pijnlijk plassen en koorts.

Vrouwen en Genitale wratten:
Vrouwen hebben vaak geen klachten, soms jeuk en irritatie. Soms ontstaat er maar één wratje, soms meerdere in korte tijd. Soms verschijnen zichtbare wratten op en rond de vagina, de schaamlippen en rond de anus. Ook moeilijk zichtbare wratten zijn mogelijk, in de vagina, anus of op de baarmoedermond.

Behandeling:
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, gaande van aanstippen van de wratten met podofyline tot een behandeling met een crème, maar ook behandelingen met vloeibare stikstof, wegbranden, lasertherapie of operatief verwijderen zijn mogelijk. Ondanks behandeling kunnen wratten nog regelmatig terugkeren. Ook kan het virus na behandeling nog steeds aan anderen worden overgedragen. Bij aanwezigheid van genitale wratten is het verstandig ook onderzoek naar ander soa’s te laten doen.

Nuttige links:
Site: Soa Test: Klik hier
Site: Hiv Test: Klik hier
Site: Zanzu - seksualiteit info (Voor anderstaligen 13 talen - lichaam in woord & beeld) Klik hier


Terug naar de holebi info GIDS ==> Klik hier
.

Dit bericht is gepost op 09 July, 2021 en 69 keer gelezen.