De SOA - Donovanosis

Iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit kan een soa oplopen. Een soa maakt geen onderscheid tussen arm, rijk, blank, gekleurd, man, vrouw, religieus of niet... Het is aan jouw om verantwoordelijk te zijn en niet enkel jezelf maar ook je seksuele partner(s) te beschermen door veilig te vrijen en je met regelmaat te laten testen.

Donovanosis

Donovanosis is een soa die vrij zeldzaam voorkomt. Donovanosis herken je aan pijnloze zweren op de geslachtsdelen. De ziekte laat zich pas na 10 tot 40 dagen zien en de zweertjes komen op de plek waar het eerst contact was met de bacterie, zonder medicatie zullen de zweertjes zich verder verplaatsen over het lichaam.

Mannen en Donovanosis:
Bij mannen veroorzaakt het pijnloze, maar makkelijk bloedende, zweertjes op de de eikel en infecties rond de genitaliƫn, mond, lippen, keel of gezicht en zelfs lever, skelet of borstkas. Bij niet behandeling kan er pseudo-elefantiasis optreden en ontstaan er verminkingen van urinebuis of endeldarm.

Vrouwen en Donovanosis:
Bij vrouwen veroorzaakt het pijnloze, maar makkelijk bloedende, zweertjes op de schaamlippen en infecties rond de genitaliƫn, mond, lippen, keel of gezicht en zelfs lever, skelet of borstkas. Bij niet behandeling kan er pseudo-elefantiasis optreden en ontstaan er verminkingen van vagina, urinebuis of endeldarm.

Behandeling
Deze soa kan worden genezen met antibiotica, wat belangrijk is om zowel verspreiding als inwendige lichamelijke problemen te voorkomen.


Nuttige links:
Site: Soa Test: Klik hier
Site: Hiv Test: Klik hier
Site: Zanzu - seksualiteit info (Voor anderstaligen 13 talen - lichaam in woord & beeld) Klik hier


Terug naar de holebi info GIDS ==> Klik hier

.

Dit bericht is gepost op 09 July, 2021 en 51 keer gelezen.