Wat is HIV
Wat is HIV
- Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het staat voor humaan immunodeficiëntievirus.
- Hiv is goed te behandelen, maar je kan er niet van genezen.
- Wie de hiv-medicatie dagelijks inneemt, krijgt geen aids.
- Het hiv-virus valt het afweersysteem aan dat het lichaam verdedigt tegen bacteriën en virussen.
- Bij een hiv-infectie daalt het aantal witte bloedcellen en stijgt de hoeveelheid virus in je bloed.
- Als je net besmet bent met hiv, heb je meestal geen duidelijk herkenbare symptomen.
- Sommige mensen krijgen na 2 tot 4 weken na besmetting griepachtige klachten
- Als hiv niet wordt behandeld, krijg je op lange termijn aids. Het afweersysteem is dan zo verzwakt dat het je niet meer kan verdedigen. Er treden dan levensbedreigende infecties op.

Hoe kan je HIV krijgen?
- Hiv verspreid zich in 95 procent van de gevallen door onveilig seksueel contact.
- Hiv bevindt zich in: bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk.
- Als hiv via deze lichaamsvochten in contact komt met iemands bloedbaan of slijmvliezen, is er kans op een hiv-infectie, het gaat dan om de slijmvliezen in de mond, anus, vagina en op de penis.
- Hiv kan je ook krijgen door het delen van elkaars naald bij het gebruik van drugs die men in het lichaam injecteert.

Misverstanden over HIV
- Je kan enkel hiv krijgen wanneer je als man seks hebt met mannen - niet waar, iedereen kan hiv krijgen zelfs kinderen.
- Je kan enkel hiv krijgen als je drugs inspuit - niet waar, iedereen kan ook hiv krijgen door seksueel contact.
- Vrouwen die seks hebben met vrouwen kunnen gen hiv krijgen - niet waar, hoewel de kans kleiner is is overdracht tussen 2 vrouwen ook mogelijk.
- Hetero's en transgenders krijgen geen hiv - niet waar, iedereen kan hiv krijgen.

Waar krijg je geen HIV van?
- Muggenbeet - tongzoenen - toiletbril - zweet - hoesten - niezen - eten delen - van elkaars glas drinken - elkaars bestek gebruiken - knuffelen - handen geven.
- Hiv kan niet door de huid naar binnen dringen. Ook niet als jouw huid in aanraking komt met een wondje van iemand met hiv. Zelfs wondjes op elkaar vormen geen risico. Wil hiv een kans maken via een wonde, dan moet er contact zijn tussen twee verse flinke open wonden waar bloed uitstroomt.

Wat is onveilige seks?
- Pijpen (zuigen aan de penis) is niet veilig
- Beffen (likken van de vagina) is niet veilig
- Neuken - penetratie vaginaal en anaal zijn niet veilig
- Penis tegen penis wrijven (vanwege voorvocht)
- Vagina tegen vagina wrijven
- Het delen van seks speeltjes zonder gebruik van goede hygiene én gebruik van condoom.

Testen op HIV
Voor een Hiv test kan je terecht bij elke huisarts. Zie je er tegenop om naar je eigen huisarts te gaan? Kies dan een andere arts. Er bestaan gespecialiseerde centra die hiv testen afnemen, je kan daarvoor op twee plaatsen terecht: in de hiv/soa-polikliniek Antwerpen en in het Antwerpse Tropische Instituut en in de S-Clinic Brussel.

HIV behandelen
Hiv genezen kan nog niet, het virus blijft in het lichaam aanwezig. Maar hiv behandelen kan wel. Hiv-medicatie versterkt het afweersysteem, waardoor het virus bijna helemaal verdwijnt. Mensen met hiv die hun medicatie nauwgezet innemen zijn daardoor niet besmettelijk bij seksueel contact. En dat blijft zo, zolang ze hun medicatie goed nemen. Vrijwel alle mensen met hiv in België hebben een ondetecteerbare virale lading, dat wil zeggen: ze geven het virus niet meer door.
Een hiv diagnose krijgen is in België geen doodvonnis meer. Met hiv-medicatie kan je een lang en kwaliteitsvol leven hebben, zonder aids te krijgen. Relaties en seks, kinderen krijgen en werken als je hiv hebt, blijven allemaal mogelijk. Wettelijk hoef je niemand te zeggen dat je hiv hebt. Maar praten over hiv helpt om de diagnose te verwerken. Ook contact met een lotgenoot kan helpen. Heb je een hiv-diagnose gekregen of ken je iemand met hiv in je omgeving? Dan kan je terecht bij Sensoa Positief.Terug naar de holebi info GIDS ==> Klik hier
.

Dit bericht is gepost op 09 July, 2021 en 53 keer gelezen.