Gentse praktijktesten: Trans personen hebben minder kans op job interview.Uit onderzoek met praktijktesten van de Universiteit Gent in opdracht van de stad Gent, blijkt dat trans personen maar liefst dertig procent minder kans hebben om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek in Gent.

Het is ging bovendien om het eerste onderzoek dat (ook) peilde naar discriminatie tegenover trans personen en mensen met een kankerervaring, enkel mensen uit deze laatste groep werden evenveel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als kandidaten zonder kankerervaring.

Verder blijkt er uit de test dat er ook gediscrimineerd word op basis van leeftijd, afkomst, gezondheidstoestand en arbeidsbeperking. Mensen uit deze doelgroepen (inclusief trans personen) kregen 21 procent minder kans op een sollicitatiegesprek in vergelijk met andere mensen.

De Gentse schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (Vooruit) zegt: "Deze praktijktesten tonen dat niet iedereen op een gelijke behandeling kan rekenen op onze arbeidsmarkt. Dit onderzoek is een belangrijke basis om samen met werkgevers, vakbonden, beleidsmakers, academici en belangenvertegenwoordigers de ongelijkheid weg te werken."

Transgenders
Voor het eerst in Belgiƫ werd er aan de hand van praktijktesten nagegaan of trans personen gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt. En dat bleek nodig te zijn want mensen die op hun cv aangaven dat ze trans persoon zijn, werden 29 procent minder vaak uitgenodigd voor een gesprek dan cisgender personen (mensen die zich identificeren met hun biologisch geslacht, of te wel mensen die niet transgender zijn).

Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) zegt hierover: "Te lang hebben maatschappelijke discussies over discriminatie zich verengd tot etniciteit en gender. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat we diversiteit op de arbeidsmarkt veel breder moeten bekijken."

Het onderzoek(van alle eerder genoemde doelgroepen) werd uitgevoerd in Gent op sectorniveau. Er werd getest binnen vijf sectoren omdat die het meeste mensen tewerkstellen op het Gentse grondgebied: groot- en detailhandel, industrie, uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling, en menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Vooral bij de eerste en laatste categorie werd er gediscrimineerd. In beide sectoren werden kandidaten met een discriminatiegrond een derde minder uitgenodigd voor een gesprek.

Wie alle onderzoeksresultaten en meer wil lezen ==> Klik hier

Lees ook
Vooruit Kamerlid stelde politieke vragen over transgenders
Qmusic DJ over haar transgender coming out
Transgenderzorg Belgie trekt (opnieuw) aan alarmbel

Extra info
Trans staat voor transgender. Transgender is een parapluterm voor verschillende genderidentiteiten, daaronder vallen onder andere: genderfluide en niet-binaire personen, transseksuelen, agenders, genderqueers. Enkel transseksuelen zijn mensen die overgaan tot hele of gedeeltelijke genderveranderende operaties. Transgender personen kunnen zowel hetero als holebi zijn, waarbij eerdere onderzoeken aantoonde dat een ruime meerderheid van de transgenders homo lesbisch of biseksueel zijn.

Bron: vrt.be & holebi info - Juni - Juli - 2021

Dit bericht is gepost op 02 July, 2021 en 358 keer gelezen.