Gezocht buddy's voor holebi & trans+ met migratie achtergrond, en zelf nood aan?De stad Antwerpen zoekt buddy's voor holebi's en transgender+ personen met migratie achtergrond. Daarvoor is recent een buddy project in het leven geroepen dat de steun krijgt van de Vlaamse overheid, aldus een artikel in de krant Gazet van Antwerpen.

De meerderheid van de holebi's en transgender+ personen met migratie achtergrond is (nog) niet uit de kast, veelal uit angst voor negatieve reacties en zelfs represailles afkomstig uit de eigen gemeenschap. Maar samen met een buddy kunnen ze hun netwerk uitbreiden en zo werken aan hun weerbaarheid, zegt Chi Kong Man, voorzitter van vzw Shouf Shouf (Interculturele holebi & trans+ organisatie) en partner in het project Vinden & (Ver)binden.

Het buddy project krijgt steun van deVlaamse overheid en is een initiatief van Shouf Shouf, dé Antwerpse organisatie voor holebi's en transgender+ personen met migratie achtergrond. Ze krijgen ook steun van het Antwerpse Roze Huis en Atlas.

Shouf Shouf is nu dringend op zoek naar buddy's. "Met een migratieachtergrond heb je nog meer dan andere holebi en transgender+ personen," zegt voorzitter Chi Kong Man. "Behalve het taalprobleem zijn er ook de culturele gevoeligheden. De eigen gemeenschap hier is vaak conservatiever dan in het thuisland, ze houden vast aan principes van dertig jaar geleden. Samen met een buddy zal het makkelijker zijn om uit het isolement te geraken en nieuwe contacten te leggen. Zo zullen ze zich beter in hun vel voelen en ook sterker staan in hun zoektocht naar werk of een woning."

De meerderheid van de holebi en transgender+ personen die bij Shouf Shouf aankloppen zijn degene die hun thuisland zijn ontvlucht vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. "In veel landen wordt de andersgeaardheid gezien als een doodzonde", zegt Chi Kong Man. "Een van onze mensen, een Keniaanse vrouw, is letterlijk voor haar leven moeten vluchten nadat haar moeder haar in bed had betrapt met een andere vrouw. Ik herinner me ook het verhaal van een Tsjetsjeense jonge homo. Op vraag van zijn moeder is hij na een tijd naar huis teruggekeerd. Drie maanden later was hij dood. Zelfmoord zogezegd, maar we denken dat het moord was omdat hij in paniek naar een vriend had gebeld omdat zijn paspoort, gsm en geld waren afgenomen."

Iemand die zelf ook buddy wil worden is de 40-jarige Abdel, die negen jaar geleden Marokko ontvluchtte, zijn familie weet niet dat hij homo is. "Ik heb mijn leven in Marokko achter me gelaten omdat ik vrij wilde zijn. En ook uit respect voor mijn familie, vrienden en buren. Ik was het beu om altijd in stress te leven. Het is moeilijk geweest, maar ik heb hard aan mezelf gewerkt en nu voel ik me meer mens, niet alleen gay. Zelf loop ik niet te koop met mijn homo zijn. Ik hou afstand als ik voel dat dat nodig is. Bij Shouf Shouf ontmoet ik veel jonge gasten, hier geboren en van Marokkaanse afkomst. Sommigen hebben veel problemen. Met mijn ervaring hoop ik als buddy te kunnen helpen."

Behalve de buddywerking wordt er in het Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever een diversiteitstraject opgestart. Verder wil men tools uitwerken om holebi en transgender+ personen met migratie achtergrond beter door te verwijzen.

Wie ondersteuning nodig heeft van een buddy, kan zich als deelnemer aanmelden op de website van Shouf Shouf.
Ook vrijwilligers kunnen als buddy via de website inschrijven.
Buddy’s krijgen vooraf een vorming en worden tijdens het traject begeleid.
Website Shouf Shouf ==> Klik hier

Op de website van gva.be kan je onder de teksten, waarvan hierboven een samenvatting, (in het blauwe kader op gva.be) de getuigenis lezen van een holebi & transgender met migratie achtergrond: Klik hier.

Extra info
In Brussel (ook voor omgeving) is er Merhaba, dé organisatie van en voor holebi's en transgenders met migratie achtergrond én hun vrienden, allen ongeacht geaardheid, genderidentiteit en afkomst. Info: Klik hier

Bron: gva.be & holebi info - Juli 2021

Dit bericht is gepost op 02 July, 2021 en 462 keer gelezen.