Brussel wil gewest uitroepen tot holebi & trans+ vrijheidszone.De Brusselse meerderheidspartijen willen het hele Brussels Gewest uitroepen tot LGBTQIA+-vrijheidszone. Daartoe is een voorstel van resolutie ingediend in het Brussels parlement.

Het voorstel kadert in de “krachtige roep om een steeds inclusiever Brussel” als reactie op de omstreden Hongaarse en Poolse anti holebi & transgender+ wet. De symbolische resolutie sluit aan bij de verklaring van het Europees parlement op 11 maart waarin de EU uitgeroepen werd tot vrijheidszone voor de LGBTQIA+-gemeenschap.

“Dit is een positieve en symbolische reactie op de invoering van Poolse gebieden die zichzelf vrij verklaren van wat ze de holebi & transgender+ ideologie noemen en als reactie op de nieuwe homofobe en transfobe wetten die vorige week in Hongarije zijn ingevoerd”, klinkt het. Met de symbolische resolutie wil men extra onderstrepen dat Brussel een open regio is en blijft, waar iedereen zichzelf kan zijn en zichzelf ten volle kan ontplooien, ongeacht gender, geslacht of identiteit.

Khadija Zamouri (Open Vld) zegt dat Brussel al een zone van vrijheid is voor holebi & transgender+ personen. "We bevestigen dit nogmaals. Het zou de dag van vandaag vanzelfsprekend moeten zijn. Laat de regenboogvlaggen maar wapperen en diversiteit, respect en verdraagzaamheid floreren."

Lotte Stoops (Groen) zegt: "Terwijl Hongarije stappen achteruit zet met een anti holebi & transgender+ wet, zet Brussel stappen vooruit. Door van de hoofdstad van alle Europeanen een LGTBQIA+-vrijheidszone te maken, willen we het belang van diversiteit ondersteunen en omarmen. Brussel is van iedereen."

Els Rochette (one.brussels) zegt tot slot: "Elk onrecht dat iemand van de holebi & transgender+ gemeenschap wordt aangedaan, voelt als een onrecht dat mij wordt aangedaan. Wij veroordelen als Brussels Parlement de Hongaarse discriminerende wet in de meest duidelijke woorden. We eisen gelijke rechten en gelijke kansen hier én overal in Europa."

Extra
- LGBTQIA+ is een samenvoegsel van de volgende engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer of Questioning, Intersexual, Asexual. De plus staat voor alle anderen zoals: genderfluide & niet-binaire personen en panseksuelen en andere seksuele en gender minderheden.
- Transgender is een koepelterm voor verschillende genderidentiteiten zoals genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, transseksueel. Enkel deze laatste groep (transseksuelen) gaat over tot gender veranderende (hele of halve) operaties. Iemand die transgender is kan zowel hetero als holebi zijn, want transgender is geen seksuele geaardheid maar een genderidentiteit (hoe iemand zich voelt m, v of x.
- Holebi staat voor telkens de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo - LEsbisch - BIseksueel.

Lees ook
12 lidstaten tegen anti wet Hongarije + voetbal komt op voor lgbtiq+ (Juni 2021)
Groen wil dat Vlaams Parlement zich uitspreekt tegen anti wet Hongarije (Juni 2021)
Hongarije: straf door EU, hetero's ook in gevaar + politieke reacties (Juni 2021)

Bron: hln.be & holebi info - Juni 2021.

Dit bericht is gepost op 25 June, 2021 en 457 keer gelezen.