12 lidstaten tegen anti wet Hongarije + voetbal komt op voor lgbtiq+Op initiatief van België veroordelen twaalf andere lidstaten van de Europese Unie in een gezamenlijke verklaring de nieuwe Hongaarse wet die de ‘promotie van homoseksualiteit’ verbiedt. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) aangekondigd.

De 12 landen met op kop België zijn: Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zweden en Letland. De lidstaten veroordelen de nieuwe wetgeving als “een flagrante vorm van discriminatie en stigmatisering van LGBTIQ+ personen op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit en -expressie”. Omdat er 'natuurlijk' méér lidstaten zijn, wil dit zeggen dat er 13 lidstaten zijn die de verklaring niet ondersteunen, al kan dat volgens sommigen bij enkele lidstaten nog veranderen.

België neemt voortouw
Vicepremier en en minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel Sophie Wilmès, onderstreept dat België het voortouw voor de verklaring heeft genomen. “Wij hebben een collectieve verantwoordelijkheid om de rechten van alle EU-burgers te beschermen en daarom hebben wij de plicht onze stem te laten horen en te reageren wanneer deze rechten en onze waarden worden ondermijnd. We hebben ook de plicht om het onze partners te zeggen wanneer we er diep van overtuigd zijn dat zij de verkeerde weg zijn ingeslagen”, aldus de minister.

Verklaring van 12 lidstaten
In de verklaring staat: dat men zich ernstig zorgen maakt over de wet die holebi & transgender+ personen discrimineert en het recht op vrije meningsuiting schendt onder het mom van de bescherming van kinderen. "Inclusie, menselijke waardigheid en gelijkheid zijn kernwaarden van onze Europese Unie en wij mogen geen compromissen sluiten over deze principes."

De lidstaten zijn van mening dat de Europese Commissie, als beschermer van de Europese verdragen, ervoor moet zorgen dat de Europese wetten worden nageleefd. Daarvoor zou de Commissie de zaak volgens de lidstaten aan het Hof van Justitie moeten voorleggen. De Commissie liet reeds weten dat ze onderzoekt of de Hongaarse wet in strijd is met de Europese wetgeving.

Voetbal
Naast tal van politici en gewone burgers die hun ongenoegen al lieten blijken over de Hongaarse anti wet, laat ook de voetbalwereld van zich horen. Dat is niet verwonderlijk gezien het feit men in veel Europese landen al jaren strijd voert tegen homofobie in het voetbal.

In München wilde men zijn stadion in de regenboogkleuren hullen tijdens de wedstrijd tussen Duitsland & Hongarije. Maar, jammer genoeg is het UEFA (Union of European Football Associations) het daar niet mee eens. Ze verbieden München zijn Allianz Arena te laten verlichten in de kleuren van de regenboog (symbool holebi's & transgenders wereldwijd) tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije.

Duitsers slaan terug
Maar München slaat terug. Na de reactie van de UEFA liet de burgemeester van de stad weten dat men tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije, die vandaag woensdag doorgaat, op verschillende plaatsen in de stad de regenboog kleuren toch te zien zullen zijn, vooral op bekende plaatsen zoals aan het stadhuis, aan de grote windmolen vlak bij het voetbal stadion en ook de Olympiatoren zal versierd worden met regenboogvlaggen, als signaal voor diversiteit en tolerantie. Daarnaast riep de burgemeester voetbalfans en anderen ook op om naar het stadion te komen met regenboogvlaggen.

Belgisch voetbal
Sinds dinsdag kleuren de lichtjes aan de buitenkant van de Gentse Ghelamco Arena in de regenboogkleuren, dat zal ook vandaag nog het geval zijn. KAA Gent komt met deze actie na een oproep op sociale media van onder andere UGent recor Rik Van de Walle om het voetbal stadion in de regenboog kleuren te tooien, en dit naar aanleiding van het verbod van de UEFA aan de stad München.

Hongaarse anti wet
Hongarije keurde vorige week een aantal amendementen op bestaande wetten goed die een verbod instellen op het 'propaganderen' en afbeelden van homoseksualiteit, en het 'propaganderen' van andere genderidentiteiten dan het geslacht bij de geboorte en geslachtsverandering voor personen jonger dan 18 jaar. De verboden doen sterk denken aan de gay 'propaganda' wet uit Rusland. Concreet word zowat alles wat te maken heeft met holebi's & transgenders verboden op Hongaarse scholen, een enorme opdoffer voor de duizenden holebi en transgender jongeren, vooral degene die nog in de kast zitten en angst hebben om er uit te komen.

Extra
- Betekenis regenboogvlag: - de vlag bestaat uit zes kleuren zijnde: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars, en staat wereldwijd symbool voor holebi's & transgenders, waarmee men pride (trots) toont en waarmee men anderen vraagt om meer aanvaarding.
- Betekenis LGBTIQ+, elke letter staat voor een Engels woord zijnde: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersexual en Queer of questioning (twijfelen). De plus staat voor alle anderen zoals: panseksuelen, genderfluide en niet-binaire personen, agenders, genderqueers, dragqueens (travestieten), aseksuelen enz...
- Betekenis Holebi, elke twee opeenvolgende letters staan voor de Vlaamse woorden HOmo, LEsbisch, BIseksueel.
- Betekenis Transgender: is een genderideniteit en geen seksuele geaardheid. Transgenders kunnen dus zowel hetero als holebi zijn. Daarnaast vallen onder transgenders ook de genderidentiteiten: genderfluide en niet-binaire personen, agenders en genderqueers. Een persoon die een geslachtsverandering ondergaat, al dan niet deels of helemaal, noemt men transseksueel, de laatste jaren noemt men transseksuelen overwegend transgender, wat in c eigenlijk niet helemaal juist is, maar wat mogelijk gedaan wordt om het andere mensen makkelijker te maken.

Lees ook
Groen wil dat Vlaams Parlement zich uitspreekt tegen anti wet Hongarije
Hongarije: straf door EU, hetero's ook in gevaar + politieke reacties

Bron: holebi info & hln.be - Juni 2021


.

Dit bericht is gepost op 23 June, 2021 en 462 keer gelezen.