Voor het eerst transgender atleet op Olympische Spelen.Voor het eerst in de geschiedenis werd zopas een transgender atleet geselecteerd voor de komende Olympische Spelen in Tokio. Lauren Hubbard werd voor het Nieuw-Zeelandse damesteam uitgekozen om deel te nemen in haar sport discipline gewichtheffen.

De deelname van Hubort veroorzaakt gemengde reacties. Sommigen hebben er geen probleem mee, anderen zijn vierkant tegen. Haar deelname is voor het Olympische bestuursorgaan van het gewichtheffen mogelijk omdat eerder de kwalificatievereisten zijn aangepast en ze aan alle kwalificatiecriteria voor transgender atleten voldoet. Zo moeten de testosteronwaardes van een vrouwelijke transgender atleet onder de door het Internationaal Olympisch Comité vereiste drempel liggen, waaraan Hubbard voldoet.

Kereyn Smith van het Nieuw-Zeelandse olympisch comité zei: “We erkennen dat genderidentiteit in de sport een zeer gevoelige en complexe kwestie is die een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het speelveld. Ondanks dat Hubbards testosteronwaardes onder de vereiste drempel liggen, zeggen critici dat ze tal van fysieke voordelen heeft door als man op te groeien, waardoor haar aanwezigheid in de damescompetitie oneerlijk zou zijn voor de andere atleten, maar niets is minder waar."

Lauren Hubbard onderging in 2013 gender veranderende operaties. Eerder nam ze deel aan de herenwedstrijden gewichtheffen. Haar vader, Dick Hubbard, was tussen 2004 en 2007 burgemeester van de Nieuw-Zeelandse stad Auckland en is de oprichter van het merk ‘Hubbard Foods’, dat ontbijtgranen produceert. Hubbard zal in Tokio deelnemen in de categorie boven de 87 kg, waarin ze momenteel zestiende in de wereld is.

Extra:
In de Verenigde Staten zijn er sinds enkele jaren, (begonnen onder voormalig president Trump) staten waar men transgender kinderen en jongeren verbied deel te nemen aan sporten behorende bij hun “nieuwe” gender. Ook in sommige anderen landen tolereert men het niet dat transgender kinderen, jongeren en volwassenen sporten beoefenen behorende bij hun “nieuwe” gender. Een groot tegenstandster van deelname van transgenders aan (gelijk welke) sport is de lesbische ex tennisster Martina Navratilova.

Lees ook
Prof sportster wereldkampioen uit de transgender kast (2021)
19-jarige veelbelovende atlete komt uit de transgender kast (2020)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2021


.

Dit bericht is gepost op 22 June, 2021 en 561 keer gelezen.