Vlaams parlement roept regering op: meer doen voor holebi & trans+ personen.Het Vlaams parlement heeft recent een resolutie aangenomen waarin met de federale regering oproept om maatregelen te nemen in strijd tegen geweld en discriminatie tegen holebi's en transgender+ personen, meer in te zetten op sensibilisatie en de uitbouw van meldpunten en hulplijnen, en om de welzijnssector en het onderwijs inclusiever te maken.

De resolutie werd ingediend door: Freya Perdaens (NV-A), Stephanie D’Hose (Open VLD), Maxim Veys (Vooruit), Orry Van de Wauwer (CD&V) en An Moerenhout (GROEN).

In maart van dit jaar kon je bij holebi info al lezen dat enkele Vlaamse parlementsleden vragen stelden over hoe haat tegenover holebi's en transgender+ personen beter kunnen worden aangepakt, dit gebeurde toen naar aanleiding van de moord op David uit Beveren. (link naar dat bericht onderaan).

Vlaanderen speelt een internationale voortrekkersrol op het vlak van gelijke kansen en rechten voor lgbtqi+-personen, al is er nog veel ruimte voor verbetering van de situatie van holebi en transgender+ personen. Dat wordt ook erkend in het Vlaams regeerakkoord waarin wordt bepaald dat er verder ingezet wordt “op het ondersteunen van de holebi & transgender+ gemeenschap waarbij men wil zorgen voor een sterke beleidsmatige en financiële verankering binnen het brede welzijnsbeleid. Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar zelfmoordpreventie, bestrijden van eenzaamheid bij oudere holebi's & transgender+ personen, en de gelijke behandeling in onder andere welzijnsvoorzieningen, sportclubs enz.

Nog werk aan de winkel
Hoewel er al een lange weg is afgelegd is er volgens een onderzoek uit 2015 een positieve tendens op het vlak van maatschappelijke aanvaarding van holebi's, waarbij 91 procent van de Vlamingen van mening is dat holebi's hun leven moeten leiden zoals ze dat zelf willen. Anderzijds is er nog ruim 17,3 procent van de Vlamingen die aangaf het er moeilijk mee te hebben mocht hun kind homo of lesbisch zijn, en ruim 31 procent eraart twee mannen die kussen in het openbaar als aanstootgevend.

Onveiligheidsgevoel onder holebi's & transgender+ personen
Ondanks vele inspanningen vanuit verschillende hoeken voelen nog veel holebi's & transgender+ personen (60 procent) zich niet overal veilig en vrij om zichzelf te zijn in onze maatschappij. Dat gevoel van onveiligheid is helaas terecht, zo blijkt uit de resultaten van
enquêtes en onderzoek: negen op de tien bevraagden zijn al in aanraking gekomen met verbaal homofoob geweld. Een op de drie is in aanraking gekomen met fysiek homofoob geweld, een op de vijf met materieel geweld en vier op de tien met seksueel homofoob geweld. Voor transgenderpersonen tonen de cijfers dezelfde trend.

Dit bovenstaande is een klein deel uit de inleiding van een document bestaande uit 21 punten aangaande de ingediende resolutie door het Vlaams Parlement. Wie het hele document wil lezen ==> Klik hier

Lees ook
Vlaams Parlement vraagt actie tegen holebihaat + video (Maart 2021)
Belgische Senaat keurt anoniem aangifte doen goed (Februari 2021)

Bron: vlaamsparlement.be, cavaria en holebi info - Juni 2021

.

Dit bericht is gepost op 21 June, 2021 en 431 keer gelezen.