Hongarije: straf door EU, hetero's ook in gevaar, politieke reacties.Zoals iedereen recent in de media kon lezen hebben wetgevers in Hongarije dinsdag een anti holebi en transgender wet aangenomen die vergelijkbaar is met de gay 'propaganda' wet van Rusland. De Europese Unie liet al weten dat men snel wil ingrijpen. Verder blijkt dat ook sommige hetero's slachtoffer kunnen worden van de wet, bijvoorbeeld wanneer ze fan zijn van de Harry Potter films of series als Friends.

De Hongaarse wet lijkt enorm op de zogenaamde gay 'propaganda' wet uit Rusland. Onder de wet van Hongarije wordt het verboden om te spreken over verschillende seksuele geaardheden (homo, lesbisch, biseksueel, panseksueel …) en verschillende gender identiteiten (transgender, genderfluid, niet-binair …) op scholen, daarnaast verbiedt men ook alle holebi & transgender inhoud in advertenties of media die door minderjarigen kunnen worden gezien.

Letterlijk
In de Hongaarse wet staat letterlijk: Dat "afwijking van de genderidentiteit, geslachtsveranderingen en homoseksualiteit promoot" niet mag worden getoond aan mensen onder de achttien. Dat heeft ook gevolgen buiten het klaslokaal. Zo mogen ook sommige boeken, films en series straks niet meer uitgegeven worden en moeten holebi & transgender organisaties in hun campagnes rekening houden met de nieuwe regels. Het is nog onduidelijk wat voor straffen mensen tegemoet kunnen zien als ze zich niet aan de nieuwe regels houden. In Rusland kunnen ook hetero's worden gestraft, bijvoorbeeld wanneer ze opkomen voor holebi's & transgenders.

Europese Unie
Ondertussen liet men vanuit de Europese Unie weten dat Hongarije financieringsbeperkingen beperkingen riskeert. "De boodschap is dat als je de waarden van democratie of gelijkheid van de Europese Unie niet hoog houdt, je geen recht hebt om geld aan te nemen voor je projecten. De uitvoerende tak van de Europese Unie zal zeker sancties opleggen als de wetgeving van de Hongaarse regerende Fidesz partij binnenkort officieel wordt. Eerder hield de commissie de financiering voor verschillende steden in Polen al tegen nadat ruim honderd lokale overheden anti holebi & anti transgender wet invoerden, de zogenaamde holebi & transgender vrije zones, plaatsen waar holebi's & transgenders niet welkom zijn.

Verbod op films en series als Harry Potter en Friends
Verder blijkt dat wanneer de Hongaarse wet ingaat ook sommige hetero's slachtoffer zullen worden van de wet. In het bijzonder Harry Potter fans, wiens films onder de anti wet verboden zullen worden. De Hongaarse afdeling van het Duitse media bedrijf RTL zegt dat de wet schadelijk is voor de vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en fundamentele vrijheden. Alle andere Hongaarse Tv zenders sluiten zich hier trouwens bij aan en stellen dat de wet niets meer en niet minder dan extreem homo- en transfobisch is. De zenders hopen dat series en films als Harry Potter, Billy Eliot, en series als Modern Family en bepaalde afleveringen van Friends wel in de late nachtelijke uren mogen worden uitgezonden.

Belgische politici
Op sociale media reageerden tal van Belgische politici en Belgische Europese parlementsleden, van bijna alle partijen, negatief op de anti wet van Hongarije, en noemen ze het massaal een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging, een aantasting van de mensenrechten en vrijheden.

De enigen die niet negatief reageerden op de anti wet zijn de politici van het Vlaams Belang:
- Verschillende politici en leden van Vlaams Belang dwepen al jaren openlijk met de Hongaarse premier Viktor Orban én zijn beleid. En door het feit dat Dries Van Langehove enkele jaren geleden een supportief persoonlijk contact had met Orban, vrezen veel mensen dat mocht het VB ooit in de federale regering komen een Belgische of Vlaamse variant op de Hongaarse wet niet veraf is, vooral na tal van recente meldingen van geweld tegen holebi's en transgenders in ons landje.
- In Hongarije pakte men eerst migranten aan, iets waarmee het VB ook onder holebi's & transgenders scoort, maar in Hongarije zijn nu holebi's & transgenders aan de beurt. In soort gelijke landen gaat het met extreem rechts steeds dezelfde kant op, eerst de vreemdelingen daarna holebi's & transgenders.
- In eigen land kan het VB niet in de regering door het cordon sanitair, dat enkel doorbroken kan worden als het VB enkele van zijn extreme ideeën verwerpt en enkele 'belangrijke' personen uit de partij zet, iets wat ze nooit zullen en willen doen, waardoor de kans dat het VB ooit in de federale regering komt nihil is, ongeacht de stem van de kiezer (denk aan de laatste verkiezingen). Bovendien zelfs al zouden Vlaamse partijen in zee willen gaan met het VB dan zal dit nog onmogelijk zijn vermits we ook rekening moeten houden met Wallonië.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2021.

Dit bericht is gepost op 18 June, 2021 en 545 keer gelezen.