Ketnet investeert in coming-out film zonder tragedie.Ketnet, de kinder- en jeugdzender van de VRT investeert in een film over de coming-out van een homo tiener. Belangrijk daarbij is het feit dat het bovendien 'eindelijk' gaat om een homo liefdesverhaal zonder tragedie.

De jeugdfilm 'Jonge Harten', van productiehuis Polar Bear kreeg recent na scenariosteun ook ontwikkelingssteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Daardoor kan men op zoek naar locaties en kan het castingproces beginnen zegt producent Xavier Rombaut.

De film gaat over een jongen van 13 die in een klein dorpje woont. Hij worstelt met zichzelf en zijn omgeving. Maar dan ontmoet hij zijn buurjongen waarna het liefde op het eerste gezicht is. Bovendien is het zijn eerste verliefdheid ooit, het uitgangspunt van de jeugdfilm waarvan de voorbereidingen ondertussen aan de gang zijn.

Jonge harten is de eerste langspeelfim van de jonge regisseur Anthony Schatteman. Begin dit jaar regiseerde hij al mee de minireeks Leef. Schatteman schreef bovendien ook mee aan het scenario van Jonge Harten. Xavier Rombaut zegt dat de film méér is dan een coming-out verhaal. "We vertellen het verhaal van een tiener die voor het eerst écht verliefd wordt. Daar kan iedereen zich mee identificeren. Alleen is het nu toevallig een liefdesverhaal tussen twee jongens. So what? Je ziet al te vaak dat verhalen over holebi's (homo's, lesbiennes, biseksuelen) focussen op het zware, het negatieve. Vaak zijn het verhalen vol tragiek, met onbeantwoorde liefdes en ouders die niet kunnen aanvaarden. Wij gaan voor een mooi verhaal met een positieve insteek."

Leuk feit is dat Ketnet mee aan boord is als coproducent, iets wat volgens velen niet te verbazen valt gezien het feit dat de kinder- en jeugdzender regelmatig taboe doorbrekende programma's brengt. De opnames van Jonge Harten gaan vermoedelijk eind 2022 begin 2023 van start, men moet immers nog buitenlandse financiering rond krijgen en tal van andere zaken die flink wat tijd in beslag nemen.

Extra
Hopelijk is Vlaanderen nu wel klaar voor een jeugdfilm met homo thema. In 2012 kon je bij holebi info lezen dat Vlaanderen niet klaar was voor de film Noordzee Texas, waarbij sommige ouders in de media zelfs lieten verstaan dat hun zoon niet zou mogen mee doen aan de audities van de film, 'mijn zoon mag geen andere jongen kussen' klonk het toen bij veel Vlaamse ouders. Maar, ondertussen zijn we 2021, en hoewel er nog werk aan de winkel is inzake de aanvaarding van holebi's, ligt er hopelijk vandaag en later niemand (of amper iemand) nog wakker van de nieuwe opkomst zijnde jeugdfilm.

Lees ook
Vlaams regisseur bespreekt enkele LGBTIQ+ films & series

Bronnen: nieuwsblad.be - hln.be & holebi info - Juni 2021


.

Dit bericht is gepost op 17 June, 2021 en 523 keer gelezen.