Leger beschouwt homoseks als verkrachting.Hoewel homoseksualiteit legaal is in het land, heeft de militaire rechtbank van Zuid-Korea twee mannelijke soldaten vervolgd en stelt men dat hun vrijwillige seks 'grenst aan verkrachting'. De mannen werden schuldig bevonden aan 'onfatsoenlijk' gedrag.

In Zuid-Korea is seksuele activiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht voor burgers legaal, maar het is verboden in het leger op grond van artikel 92-6 van het militaire strafwetboek. Voor militair personeel wordt het beschouwd als 'seksuele intimidatie' en kan het worden bestraft met een maximale celstraf van twee jaar. In Zuid-Korea is het voor alle mannen in het land verplicht om minimaal 21 maanden in het leger te dienen.

Volgens de uitspraak is een van de mannelijke soldaten in december 2020 meerdere keren de tent van de ander binnengegaan, toen ze in een groep zaten die geïsoleerd was vanwege de pandemie, en hadden ze orale seks. Vanwege het militaire verbod op homoseks werden ze door de rechtbank beschouwd als het 'molesteren' van elkaar. En ondanks het feit dat hun advocaat aanvoerde dat de seks tussen de twee mannen met wederzijdse toestemming was, hield de militaire rechtbank vol dat het 'in strijd werd geacht met de goede seksuele moraal en dat het zelfs grenst aan verkrachting. De strafmaat voor de mannen is nog niet bepaalt.

Kim Hyung-nam, directeur van het Centrum voor Militaire Mensenrechten Korea, vertelde The Guardian dat de uitspraak "onmiskenbare discriminatie van seksuele minderheden" was, en zei: "Artikel 92-6 conserveringsactivisten zeggen dat het leger schade zal lijden als gevolg van de ineenstorting van de militaire discipline, maar het is moeilijk in te zien hoe seksuele relaties van hetzelfde geslacht met wederzijdse toestemming dergelijke schade toebrengen."

In 2019 bracht Amnesty International een rapport uit met de titel "Serving in Silence: homo’s in het leger van Zuid-Korea". Het rapport toonde aan dat terwijl holebi's & transgenders "steeds zichtbaarder" worden in Zuid-Korea, soldaten worden geconfronteerd met "intimidatie, discriminatie en geweld door hun bevelvoerende officieren en hun collega's". Anonieme Zuid-Koreaanse soldaten die voor het onderzoek werden geïnterviewd, meldden dat ze vóór hun militaire dienst werden ondervraagd over hun seksualiteit, en anderen zeiden dat als ze als vrouwelijk werden beschouwd. Er werd ook melding gedaan van soldaten die werden onderworpen aan fysiek en seksueel misbruik door hogere officieren.

In Zuid-Korea zijn er zo goed als geen gelijke rechten wetten. Discriminatie op verschillende domeinen is slechts strafbaar in sommige regio's en gebieden maar niet nationaal, verder zijn er geen gelijke wetten voor holebi's. Transgenders mogen op voorwaarde van verplichte sterilisatie sinds 2006 legaal hun gender laten aanpassen.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2021

Dit bericht is gepost op 17 June, 2021 en 600 keer gelezen.