Seksueel geweld in Belgie, ook holebi's & trans+ slachtoffer + nuttige links.Het eerste grootschalige onderzoek naar seksueel geweld in België legt het probleem in ons land pijnlijk bloot. Maar liefst twee op de drie Belgen tussen 16 en 69 jaar zijn ooit slachtoffer geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De experten onderzochten het probleem ook specifiek onder holebi's, transgender+ personen, 70-plussers en asielzoekers. Volgens de experts zijn de cijfers uit alle doelgroepen erg hoog. Het onderzoek was een samenwerking tussen de universiteiten van Gent en Luik en het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek.

Schokkend & hallucinant
Zo blijkt dat de cijfers rond seksueel geweld hallucinant zijn. Twee derde van de Belgische bevolking had al eens te maken met seksueel geweld. Daarbij gaat het om 81 procent vrouwen en 48 procent mannen. Uit het onderzoek kwam ook naar boven dat slechts 7 procent van de slachtoffers na de feiten hulp zoekt en amper 4 procent aangifte doet bij de politie.

Ook Belgische holebi's & transgender+ personen onderzocht
Wat betreft holebi's en transgenders blijkt uit het onderzoek dat mensen uit beide doelgroepen significant meer worden blootgesteld aan seksueel geweld in vergelijk met andere groepen. Ruim 80 procent van de holebi's & transgender+ personen kreeg ooit al te maken met één of andere vorm van seksueel geweld, bij 42 procent was er sprake van fysiek contact, bij 24 procent was er sprake van verkrachting of een poging tot. (méér, link onderaan).

Uit het holebi info nieuws rond seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen & buitenland
- De cijfers inzake holebi's en transgenders sluiten aan bij buitenlandse onderzoeken betreffende het thema.

- In 2013 bracht holebi info al een nieuws bericht waaruit bleek dat holebi's & transgender+ personen vaker het slachtoffers zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Gaande weg toonde buitenlandse onderzoeken ook aan dat biseksuele meisjes en vrouwen binnen de doelgroepen vaker slachtoffer zijn, maar ook mannen en transgender+ personen.

- In 2017 bracht holebi info een nieuws bericht rond het feit dat er ook onder homo en biseksuele mannen veel slachtoffers zijn (artikel te lezen zie link onderaan).

- In 2019 bracht holebi info een nieuws bericht rond cijfers rond seksueel grensoverschrijdend gedrag onder Vlaamse holebi & transgender jongeren, waaruit bleek dat 1 op de 5 homo en biseksuele jongens én 2 op de 5 lesbische en biseksuele meisjes al eens slachtoffer was (artikel te lezen zie link onderaan).

- In 2019 bracht holebi info een nieuws bericht waaruit bleek dat ook transgenders vaak slachtoffer worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag, in het specifieke bericht ging het om het feit dat Amerikaanse transgender+ personen het slachtoffer werden door de invoering van wetten die transgender+ personen verbieden gebruik te maken van openbare (+ school) toiletten behorende bij hun "nieuwe" gender. (artikel te lezen zie link onderaan).

Meer lezen: Belgisch onderzoek seksueel grensoverschrijdend gedrag - Juni 2021
- Het hele Belgische nieuws bericht rond seksueel grensoverschrijdend gedrag lezen ==> Klik hier (Opgelet: enkel beschikbaar voor abonnees van hln.be).

Nuttige links
- Seksueel geweld - Chatten op nu praat ik er over ==> Klik hier
- Website seksueel geweld ==> Klik hier
- Website seksueel grensoverschrijdend gedrag via alles over seks site ==> Klik hier
- Website rond depressie hulpverlening en zelfhulp ==> Klik hier
- Website zijn (beweging tegen alle vormen van geweld) ==> Klik hier

Lees ook
Oproep einde maken aan seksuele intimidatie binnen homo gemeenschap in Nederland (2020)
Over Vlaamse holebi & transgender jongeren en seksueel grensoverschrijdend gedrag (2019)
2 jaar na #MeToo - holebi's & transgenders vaker last van seksueel grensoverschrijdend gedrag (2019)
Bi vrouwen het vaakst slachtoffer van seksueel geweld, ook lesbi & homo vaker slachtoffer (2019)
Steeds meer transgenders slachtoffer van seksueel geweld door verplicht gebruik van fout toilet (2019)
Brits onderzoek: Biseksuele meisjes en vrouwen vaker slachtoffer van misbruik (2018)
Antwerpse mannen kaarten aan: ook homo's slachtoffer van seksueel ongewenst gedrag (2017)

Bron: holebi info & hln.be - Juni 2021

.

Dit bericht is gepost op 16 June, 2021 en 460 keer gelezen.