Regenboog Pride vlag voor derde keer sinds ontstaan aangepast.De bekende regenboog pride vlag (symbool holebi's wereldwijd) is opnieuw aangepast. Dit keer werden intersekse personen toegevoegd aan de vlag door middel van een paarse cirkel op een gele achtergrond. De vlag werd sinds zijn ontstaan drie keer aangepast: in 2017, in 2018 en nu dit jaar in 2021.

Regenboogvlag

De originele regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride Parade van dat jaar en fungeert sinds die tijd als symbool van holebi pride wereldwijd. De vlag bestaat uit zes kleuren zijnde: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Voor de drie grote aanpassingen werd er af en toe een zwarte streep toegevoegd ter nagedachtenis van aids-slachtoffers.

Eerste aanpassing - niet blanke holebi's

De eerste keer dat de regenboogvlag lichtjes werd aangepast was in 2017 door de toevoeging van zwarte en bruine strepen om niet blanke holebi's toe te voegen, want natuurlijk bestaan zij ook. Dit gebeurde door de Amerikaanse activiste Amber Hikes.

Tweede aanpassing - Transgenders

De tweede keer dat de vlag werd aangepast was in 2018 waarbij men de kleuren lichtblauw roze en wit toevoegde, de kleuren van de transgender pride vlag. Dit gebeurde door de Amerikaanse grafische ontwerper Daniel Quasar. De originele transgender vlag werd bovendien in 1999 ontworpen door de Amerikaanse transvrouw Monica Helms.

Derde aanpassing - Intersekse personen

De derde aanpassing gebeurde dit jaar (2021) en voegt intersekse personen toe. Deze aanpassing werd gedaan door de Britse Valentino Vecchietti van Intersex Equality Rights UK. De originele intersekse vlag werd in 2013 ontworpen door de Australische Morgan Carpenter en Tony Briffa van Intersex Human Rights Australia.

Net als bij de twee eerste aanpassingen krijgt nu ook deze derde aanpassing wereldwijd veel positieve reacties zowel afkomstig uit de intersekse gemeenschappen wereldwijd als van sympathisanten, holebi's en transgenders. Tot slot: natuurlijk blijft de originele regenboog vlag bestaan en wereldwijd voornamelijk in zijn originele vorm tentoongesteld.

Wat is Intersekse
Kort uitgelegd betekend intersekse een persoon die is geboren met variaties in geslachtskenmerken, waaronder chromosomen, geslachtsklieren, geslachtshormonen of geslachtsdelen die niet passen bij de typische "mannelijke" of "vrouwelijke" definities. In veel landen worden veel intersekse kinderen kort na de geboorte onderworpen aan een operatie waarbij ouders en artsen een keuze maken of het kind een meisje of jongentje zal worden. Ondertussen weet men al vele jaren dat deze operaties later, en vooral op volwassen leeftijd voor veel problemen (voornamelijk psychologisch) zorgen bij intersekse personen. Meermaals is uit onderzoeken gebleken dat ouders en artsen een foute beslissing namen, en dat het kind en later de volwassene zich niet thuis voelde in de gender (m of v) waarvoor de ouders en artsen gekozen hadden. Daarom zijn er ondertussen al enkele landen waarbij men deze operaties niet meer kort na de geboorte uitvoert en men de keuze overlaat aan het kind vanaf de meerderjarige leeftijd. Sommigen als intersekse geboren personen kiezen dan later voor een operatie maar velen van hen doen dit juist niet en voelen zich goed zoals ze zijn.
Extra info
- Er bestaan voor elke gemeenschap nog aparte vlaggen, zoals de biseksuelen vlag, de niet-binaire vlag, de genderfluide vlag, de genderqueer vlag, de panseksuelen vlag, de aseksuele vlag, de lesbische vlag, de homo beren vlag, de homo leder vlag, en er is ook een aparte homo vlag al is deze vrij onbekend, deze vlag heeft boven aan drie licht blauwe tinten gevolgd door wit gevolgd door drie donker blauwe tinten.
- Transgender is een genderidentiteit. Men kan zowel hetero als holebi zijn. Daarnaast is transgender ook een parapluterm waaronder ook vallen: genderfluide, niet-binaire personen, genderqueers, agenders ... (allen genderidentiteiten). Onder de term transgender vallen ook transseksuelen, deze mensen zijn de enige in het rijtje die overwegend overgaan tot gender veranderende operaties. Daarbij gaan velen over tot volledige transitie, anderen voor de helft.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2021

Dit bericht is gepost op 09 June, 2021 en 962 keer gelezen.