Holebi's & transgenders vallen in protest politie kantoor in Gent aan.Donderdag werd het politie kantoor aan de Belfortstraat in Gent bekogeld door verfballonnen (in de regenboog kleuren) door een groep boze holebi's & transgenders die opereren onder de naam IDAHOT (afkorting voor Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie die doorging op 17 mei). Het nieuws hier over kwam pas dit weekend in de pers.

De groep is van mening dat een eerdere tweet van de Gentse politie niets dan schijnheiligheid bevat. In de tweet sprak de Gentse politie zijn support uit voor IDAHOT, maar volgens de actiegroep is dit schijnheilig gedrag omdat ze in werkelijkheid niets doen om holebi- en transfobisch geweld aan te pakken. De actiegroep zegt ook dat de holebi & transgender gemeenschap zich onveilig voelt in Gent omdat de politie niets doet. Daarover stuurde ze een mail de wereld in:

De boze mail
"Jullie pronken met een vlag maar misgenderen transpersonen dagelijks, treden niet op tegen homo- en transfoob geweld, nemen getuigenissen van homo- en transfoob geweld niet serieus en zorgen er voor dat de queer community zich elke dag onveilig voelt op straat. “IDAHOT en pride month gaan over protesteren, rechten verdedigen en de bevrijding van de queer community. De rechten en bevrijding die dagdagelijks in het nauw worden gedreven door instanties zoals de politie. Pride wordt hierdoor afgevlakt en belachelijk gemaakt. Er wordt een schijn gecreëerd van partnerschap terwijl het onderdrukkend systeem nog steeds in stand wordt gehouden. Wij willen dat er nultolerenatie komt tegenover holebi- en transfoob geweld, en dat de daders rechtvaardig gestraft worden, dat er opvangplaatsen voor holebi & transgender personen zijn. Wij willen ons veilig voelen op straat."

Gentse poltie reageert verbaasd
“Wij hebben een apart meldpunt voor homo- en transfoob geweld", zegt woordvoerder Matto Langeraert. “We hebben een specifiek diversiteitsbeleid binnen het korps. Wij tolereren geen enkele vorm van geweld, niet tegen homo’s of transpersonen, maar ook niet tegen onze gebouwen. Deze actie zal dus onderzocht worden.”

Reactie burgemeester
Burgemeester Mathias De Clercq heeft geen greintje begrip voor deze actie, en neemt het op voor de flikken. “Er zijn andere manieren om ongenoegen te ventileren. Ik spreek me dan ook uitdrukkelijk uit tegen wat wordt beweerd. Onze politie draagt diversiteit hoog in het vaandel en doet grote inspanningen rond deze thematiek: we hebben een meldpunt transfoob en homofoob geweld, twee inspecteurs houden zich specifiek bezig met deze materie en onlangs nog werden chatsessies georganiseerd om de drempel te verlagen om aangifte te doen van homofoob en transfoob geweld. Ik keur deze actie dan ook enorm af. Er zijn andere manieren om ongenoegen te ventileren. Doelbewust beschadigingen aanbrengen leidt tot niets. Het onderzoek loopt, en ik hoop dat de daders gevat worden en voor de schade zullen opdraaien.”

Feiten van holebi fobie in Gent - afkomstig uit het holebi info nieuws
- Februari dit jaar - homo koppel slachtoffer van homofoben, politie minimaliseert feiten en zegt kom andere dag terug om aangifte te doen, slachtoffers voelen zich niet gehoord en slecht behandeld.
- September vorig jaar (2020) - lesbisch koppel wordt uren lang achtervolgt en nageroepen, omdat ze zich niet gehoord voelen bij de Gentse politie deden ze geen aangifte maar namen ze contact op met een Gentse politica.
- Januari vorig jaar (2020) voerden tal van holebi's transgenders en sympathisanten actie tegen holebi- en transfobie in Gent. Aanleiding enkele homofobe aanvallen waarbij de slachtoffers zich niet gehoord voelden door de politie of feiten waarbij de Gentse politie niet kwam opdagen na een oproep van de slachtoffers.
- In 2019 en 2018 waren er verschillende feiten van holebi fobie in Gent waarbij de slachtoffers meermaals via sociale media lieten weten dat de politie niets deed, de feiten minimaliseerden of gewoon na melding niet kwamen opdagen en daders niet werden opgespoord of aangepakt. Bij een van die feiten besloot een homo koppel na lange pesterijen te verhuizen.

Holebi- transfobie melden in Gent
- Volgens sommige bronnen zou de Gentse politie sinds een tijdje meer doen in strijd tegen holebi- en transfobie, en naar eigen zeggen (politie Gent) bestaat hun meldpunt al sinds 2013! (mogelijk deed men dan té weinig (of geen) moeite om dit bekend te maken, of stond het meldpunt niet op punt, en jammer dat men slechts tot 17 uur op weekdagen telefonisch melding kan doen daar een groot deel van de feiten in het weekend en in de avond of nachtelijke uren gebeuren).
Meldpunt holebi- transfobie Gentse politie
Slachtoffers kunnen feiten melden via een specifiek telefoonnummer en mail adres, er is ook een website met info:
- Tel: 09 266 67 56 (elke werkdag van 9 tot 17 uur)
- Mail: Homo-Transfobie.gent@police.belgium.eu
- Adres: Antonius Triestlaan 12, 9000 Gent
- Website info (meldpunt Gentse politie) ==> Klik hier


Bron: holebi info & hln.be - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 30 May, 2021 en 727 keer gelezen.