Mastercard komt tegemoet aan holebi, trans en non-binaire personen + videoMastercard introduceert True Name, een functie waarmee mensen uit de holebi & trans+ gemeenschap hun voorkeursnaam op hun kredietkaart en betaalkaart kunnen gebruiken. Hiermee komt men vooral tegemoet aan non-binaire en transgender personen, zodat ook zij de mogelijkheid krijgen hun ware identiteit ook in hun betaaltransacties uit te voeren.

Op heden vormt de naam op de betaalkaart van een persoon voor transgenders en niet-binaire personen vaak een bron van schaamte en soms zelfs problemen. Omdat de kaart steeds de geboortenaam weergeeft (de zogenaamde deadname). Dat die geboortenaam gevoelig ligt bleek eerder nog bij het quizprogramma ‘De Slimste Mens Ter Wereld’, waarbij de vermelding van de naam die Sam Bettens voor zijn transitie van vrouw naar man gebruikte de nodige heisa met zich mee bracht.

Mastercard stelt dat op basis van een Amerikaanse studie werd aangetoond dat één op de drie (32%) mensen die een identiteitsbewijs gebruiken dat niet overeenkomt met hun ware genderidentiteit, al te maken kreeg met negatieve ervaringen zoals intimidatie, geweigerde diensten of zelfs agressie.

Volgens Mark Barnett van Mastercard Europa neemt de nieuwe kaartfunctie een groot pijnpunt weg binnen de non-binaire en trangender gemeenschappen, en zorgt men er zo voor dat mensen hun ware genderidentiteit veilig, eenvoudig en met trots kunnen gebruiken. Hij roept daarbij de hele betaalindustrie op om hetzelfde te doen.

De eerste die de kaartfunctie in Europa beschikbaar maakt is de Nederlandse onlinebank Bunq. De kaartfunctie zal ter beschikking komen in dertig Europese landen waaronder België. Ali Niknam, CEO van Bunq, zegt dat True Name aantoont hoe een kleine verandering een grote impact heeft. "Het stelt mensen in staat om vrij te zijn en hun leven te leiden zoals zij willen".

Met de True Name functie sluit men bovendien aan op de aanbeveling Defender of Rights 2016 aan Franse banken om de gekozen voornaam van klanten te gebruiken wanneer ze dat willen. Binnen zowel de transgender, non-binaire als holebi gemeenschappen reageert men enthousiast over de kaartfunctie.Extra info - voornamelijk voor cisgenders (= mensen die niet transgender of non-binair zijn)

- Genderidentiteit is hoe een persoon zich voelt ongeacht de geboorte gender.
- Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat 1 op 4 holebi, transgender & niet-binaire jongeren een genderneutraal voornaamwoord gebruikt.

- Transgender en niet-binair (non-binair) zijn genderidentiteiten en beide koepeltermen voor verschillende genderidentiteiten.

- Wanneer men spreekt over transgender+ staat de plus voor non-binaire en andere genderidentiteiten.

- Onder de koepelterm transgender vallen ook transseksuelen, mensen die overgaan tot hele of halve gender veranderende operatie(s).

- Voornamelijk bij niet-binaire personen gaat het om mensen die zich noch mannelijk noch vrouwelijk voelen.

- Onder de koepelterm niet-binair vallen ook genderqueers, genderfluide personen, agenders.

- Een genderidentiteit is niet hetzelfde als seksuele geaardheid, men kan dus zowel hetero als holebi+ zijn.

- Uit eerder onderzoek blijkt dat een meerderheid van de transgenders homo, lesbisch of biseksueel is.

- Holebi is de afkorting van drie woorden waarvan telkens de 2 eerste letters gebruikt worden = HOmo - LEsbisch - BIseksueel.

- Holebi+ soms staat er achter holebi een plus, deze staat voor enkele andere seksuele geaardheden zoals aseksueel en pansseksueel.

Nuttige Links
Links voor Belgische transgender en niet-binaire personen ==> Klik hier

Lees ook
Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord (2020)
Maak kennis met meer dan 20 niet binaire beroemdheden (2020)
Nieuwe Belg org voor transgender en niet-binaire jongeren (2021)
Transgenderzorg Belgie trekt (opnieuw) aan alarmbel (2021)
Qmusic DJ over haar transgender coming out (2021)
Nieuw Nederlandstalig kinderboek met transgender thema (2021)
Nats Getty (onverwacht) uit de transgender kast (2021)
Hoe blijf je als koppel overeind als je partner trans is, met bijdrage van Sam Bettens (2021)
President Biden schaft verbod transgenders in het leger af (2021)
Israel beschouwt transgender zijn niet langer als psychische stoornis (2021)

Bron: holebi info & hln (géén copy past) - Mei 2021
*

Dit bericht is gepost op 27 May, 2021 en 575 keer gelezen.