19e Afrikaans land op komst dat holebi zijn uit strafwet haalt.Namibië staat op het punt om homoseksualiteit uit de strafwet te halen, de aanpassing van de wet zou tegen het eind van het jaar klaar moeten zijn. De Law Reform and Development Commission van de regering, een bureau voor wetshervorming, heeft in maandag (17 mei) gepubliceerde rapporten aanbevolen de sodomiewetten van het land te vernietigen.

Minister van Justitie Yvonne Dausa bevestigde aan de Windhoek Observer, een lokale krant, dat ze ontwerpvoorstellen bij het kabinet zal indienen om dat binnen twee weken te doen, met de mogelijkheid dat het verbod tegen het einde van het jaar wordt opgeheven.

“Geen enkele Namibiër mag zich op zijn gemak voelen bij enig deel van onze samenleving dat het gevoel heeft dat ze tweederangsburgers zijn, dat ze worden uitgesloten, of gestigmatiseerd en gediscrimineerd op basis van hun seksuele geaardheid, of op basis van hun handicap, of status in een bepaalde samenleving. Het voortbestaan van de wet kan niet worden gerechtvaardigd "aangezien het" in strijd is met de grondwettelijke en internationale rechten van individuen in Namibië," aldus Dausa.

Afrikaanse landen
Wanneer Namibië homoseksualiteit uit de strafwet haalt zijn er 19 Afrikaanse landen die dit of eerder deden, of waar homoseksualiteit nooit eerder wettelijk strafbaar was. Deze Afrikaanse landen zijn: Congo - Gabon - Benin - Botswana - Burkina Faso - Kaapverdië - Ivoorkust – Centraal Afrikaanse Republiek - Tsjaad - Djibouti - Guinee-Bissau - Equatoriaal-Guinea - Gabon - Lesotho - Mali - Niger - Democratische Republiek Congo en Zuid Afrika.

Lijstje landen die afgelopen jaren homoseksualiteit uit de strafwet haalden:
2020: Bhutan - Belize - Angola en Gabon.
2019: Hong Kong en Botswana.
2018: Libanon en Trinidad.
2016: Belize - Republiek Nauru en Mozambique.
2014: De Republiek Palau of Belau (land in Oceanië).

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 23 May, 2021 en 681 keer gelezen.