Iedereen mag weldra bloed geven in het VK.In het Verenigd Koninkrijk heeft de NHS (National Health Service) er voor gezorgd dat binnenkort iedereen bloed kan geven. Er is weliswaar nog een klein lijstje van mensen die tijdelijk kunnen worden uitgesloten, maar dat is niet langer op basis van seksuele geaardheid.

Hiermee sluit het VK aan bij een handje vol landen die eveneens geen voorwaarden stellen aan homo's biseksuele mannen en MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen). Uitzonderlijk is het feit dat transgenders in het VK weldra (ook) niet langer worden uitgesloten, in de meeste landen, inclusief in ons Belgenlandje, zijn transgenders wél uitgesloten en mogen ze onder geen enkele voorwaarde bloed geven.

Op heden mogen in het VK homo's, biseksuele mannen en MSM enkel bloed doneren op voorwaarde dat ze drie maand geen seks hebben. In sommige landen is die periode 12 maand in andere landen 3, 4 of 6 maand. Slechts in 9 landen zijn er geen voorwaarden. (Zie lijstje onderaan).

De nieuwe regels gaan in vanaf 14 juni. Het nieuwe Donation Safety Check-formulier zal alle donors, ongeacht gender en seksuele geaardheid, dezelfde vragen stellen over hun recente seksuele gedrag. Met als doel dat meer mensen in aanmerking kunnen komen om bloed te doneren waarbij men zich meer zal baseren op geïndividualiseerde beoordeling in plaats van op een risico dat wordt toegewezen aan een groep of populatie.

Onder de nieuwe wijzigingen kan iedereen die drie maand dezelfde sekspartner heeft doneren. Tijdelijk worden uitgesloten, ongeacht de seksuele geaardheid of genderidentiteit, mensen die medicatie nemen ter voorkoming van een HIV besmetting (zoals PrEp), en mensen die recent een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening) opliepen. Ook mensen die in de afgelopen drie maand anale seks hadden met een nieuwe partner of meerdere partners zijn uitgesloten, en ja daar horen ook hetero's bij. (Niet alle en alleen homo's, bi-mannen of msm doen aan anale seks, en uit onderzoeken bleek al meermaals dat er meer hetero's aan anale seks doen dan homo's, bi-mannen en msm).

Lijstje van landen met of zonder voorwaarden betreffende het geven van bloed,
door homo, biseksuele mannen, en MSM


Landen zonder wachttijd:
Argentinië - Hongarije - Italië - Mexico - Portugal - Thailand - Uruguay - Spanje en Zuid-Afrika.

Landen met als voorwaarden - wachttijd 3 maanden geen seks
Australië - Canada - Noord-Ierland en de Verenigde Staten.

Landen met als voorwaarden - wachttijd 4 maanden geen seks
Frankrijk en Denemarken.

Landen met voorwaarden - wachttijd 12 maanden geen seks
België - Brazilië - Duitsland - Finland - Hong Kong - Israël - Japan - Nieuw Zeeland - Zweden en Zwitserland.

Uitzonderingsland:
Nederland: homo's met vaste monogame relatie mogen zonder voorwaarden bloed geven. Alle andere homo, biseksuele mannen en MSM vallen nog onder de voorwaarden vier maand geen seks hebben.

Ter info
MSM = Mannen die Seks hebben met Mannen. Dit gaat om mannen die zichzelf niet identificeren als homo of biseksueel, maar toch af en toe, of eens een keer, of ooit, seks hebben of hadden met een man.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Mei 2021


*

Dit bericht is gepost op 22 May, 2021 en 498 keer gelezen.