Lichte straf voor daders homohaat in Oudenaarde + video (reacties).De twee jongens die maandag werden opgepakt nadat ze een jonge homo in elkaar sloegen in Oudenaarde zijn woensdag voor de jeugdrechter verschenen en komen er vanaf met lichte straffen. Zowel de daders als het slachtoffer zijn leerlingen van het GO! Atheneum in Oudenaarde.

Ondertusssen is de identiteit van de jonge daders bekend geraakt. Het gaat om A.Z, een 16-jarige van Marokaanse afkomst. De tweede dader is vermoedelijk een Tsjetsjeense jongen omdat die door A.Z, nadat die de video van de feiten op sociale media plaatse werd getagt. (bron: palnws.be)

Lichte straffen
De jeugdrechter besliste de jongens niet te plaatsen in een instelling waarna ze na twee nachten opsluiting weer op vrije voeten zijn. Aan de vrijlating, zijn voorwaarden gekoppeld. Zo kregen ze twee maand huisarrest en moeten ze gemeenschapsdienst doen, de ene kreeg 40 uur de andere 20 uur. Daarnaast moeten ze ook beide een leertraject volgen.

Advocate dader
Volgens de advocate van een van de daders is het nog te vroeg om te beweren dat het geweld ingegeven was door homohaat. Een vreemde opmerking gezien het feit dat in het filmpje dat werd opgenomen tijdens de feiten de daders zich meermaals neerbuigend uitlaten over de Internationale Dag tegen Holebi- & Transfobie, die ze zelf 'homo dag' noemden, en waarna ze een regenboogvlag, symbool van holebi's & transgenders wereldwijd in de schelde gooien. Ook roepen ze meermaals 'kankerhomo' en enkele keren zelfs 'Allahu akbar'.

Reacties school en studenten + video
De brutale aanval lokte een storm van verontwaardiging uit, ook omdat die plaats vond net op de Internationale Dag tegen Holebi- & transfobie (17 mei). Volgens Ann Van Landuyt, directrice van het GO! Atheneum Oudenaarde, laten de feiten een zeer diepe indruk achter op de leerlingen van de school, waarna ze in de krant zegt: "Niemand verdient het om te worden aangepakt om wie of wat hij is. Onze school is erg geschrokken en leeft mee met het slachtoffer en zijn familie. De leerkrachten hebben intussen het voorval besproken met de leerlingen in klasgesprekken. Ook Casa Rosa (Regenbooghuis Oost-Vlaanderen) heeft haar hulp aangeboden om met de leerlingen te werken rond holebi- en transgenderthema’s. Een aanbod waar we graag op ingaan", zegt ze.
Bekijk hier onder een video met reacties vanuit de school:Lees ook
Oost-Vlaanderen: Homo in elkaar geslagen op dag tegen holebi- & transfobie
Lichte straffen voor twintigers die Vlaamse homo's beroofden en mishandelden (April 2021)

Bron: hln.be & holebi info - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 20 May, 2021 en 826 keer gelezen.