Belg politici & religieuzen pro holebi & trans verklaring.Maandag ondertekenden Belgische vertegenwoordigers van alle religies en tal van politici een verklaring tegen holebi- en transfobie. Daarin staat onder andere te lezen: dat elke mens gelijkwaardig is en discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit niet kan. Dit gebeurde specifiek op 17 mei, de Internationale Dag tegen holebi- en transfobie.

Verklaring
In de verklaring staat ook dat één op twee holebi's en transgenders dagelijks of regelmatig te maken heeft met intimidatie en bijna één op vijf met fysiek geweld. Onaanvaardbaar, klinkt het in de verklaring. De ondertekenaars werd vervolgens gevraagd om het thema onder de aandacht te brengen en om zich te engageren om een veilige haven te zijn voor mensen van de holebi en transgender+ gemeenschap en voor zoekende jongeren.

Politiek & Religies
De verklaring, een initiatief van Lorin Parys (N-VA) werd maandag 17 mei ondertekend in het Vlaams parlement door bisschop Johan Bonny namens de Katholieke kerk en vertegenwoordigers de Moslimexecutieve, de Protestantse kerk, de Israëlische eredienst, de Boeddhistische Unie, de Orthodoxe Kerk, de Anglicaanse kerk en de vrijzinnige koepel demens.nu.

Naast Lorin Parijs ondertekenden ook Vlaams parlementsleden Paul Van Miert, Piet De Bruyn en Freya Perdaens voor N-VA, Tom Ongena (Open Vld), Brecht Warnez (CD&V), Maxim Veys (Vooruit) en An Moerenhout (Groen) het statement. Zoals steeds weigerde Vlaams Belang de verklaring te ondertekenen (de partij stemde nog nooit pro holebi & pro trans+)

Gelijke standpunten over homoseksualiteit
Tot slot blijkt dat na uitspraken van een woordvoerder van de moslim gemeenschap dat ze gelijk denken over homoseksualiteit als de Katholieke kerk, wat er op neer komt; je mag hét wel zijn maar je mag het niet laten zien en er niets mee doen.

De Katholieke kerk zijn standpunt is nog steeds het is een zonde, al delen niet alle kerkleiders dit standpunt, o.a bisschop Bonny is het daar niet mee eens. Binnen de moslimgemeenschap is het idem, de persoon die uitspraken deed zei dat holebi's welkom zijn in een moskee maar ... 'ze mogen er niet mee te koop lopen en geen 'reclame' voor maken. Met andere woorden idem dan de Katholieke kerk, waar de paus ooit letterlijk zei: 'je mag het zijn maar je mag er niets mee doen.'

Kleine stap in goede richting
Bisschop Bonny zei Maandag in de Afspraak op Eén, dat het een kleine stap in de goede richting is dat alle religieuze leiders of afgevaardigden de verklaring ondertekenden.

Lees ook
Opschudding om zeer homofobe uitspraken van paus en vaticaan (2021)
Antwerps Bisschop Bonny is het niet eens met Vaticaan en Kerk + reacties (2021)
Katholieke priesters organiseerden massa homohuwelijk ceremonie (2021)
Transgenders niet welkom als non in de (Belgische) kerk (2021)
God loves holebi's & transgenders aldus Amerikaanse katholieke bisschoppen (2021)
Britse leiders alle (grote) religies vormen front tegen holebi- en transfobie (2020)

holebi info - eigen berichtgeving - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 18 May, 2021 en 523 keer gelezen.