Belgie opnieuw op tweede plaats in Europese Rainbow Index.De jaarlijkse Rainbow Index is weer gepubliceerd, dat gebeurde traditie getrouw op 17 mei (Internationale Dag tegen holebi- & transfobie). Daarbij staat België voor het vierde jaar op rij op de tweede plaats, en voor het zesde jaar op rij staat Malta op 1.

De ILGA-Europe Rainbow Index rangschikt alle 49 Europese landen op een schaal tussen 0% (grove schendingen van mensenrechten, discriminatie) en 100% (respect voor mensenrechten, volledige gelijkheid). De afgelopen 12 maanden waren een ongekend jaar in de 12-jarige geschiedenis van de Index, met bijna geen positieve wetswijziging voor holebi's en transgender+ personen in Europa.

Bij het opstellen van de lijst onderzoekt men de wetten en het beleid in 49 Europese landen aan de hand van een reeks criteria. Sinds mei 2021 is het aantal gebruikte individuele criteria gestegen tot 71, verdeeld over zes thematische categorieën: gelijkheid en non-discriminatie - familie - haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen - wettelijke genderherkenning en lichamelijke integriteit - ruimte voor het maatschappelijk middenveld en asiel.

Beste vijf en slechtste vijf
De top vijf ziet er als volgt uit: Malta - België - Luxemburg - Portugal en Noorwegen. De slechtst scorende landen in top vijf zijn Marokko - Rusland - Armenië - Turkije en Azerbeidzjan.

Enkele van de algemene bevindingen van de Rainbow Europe Map van dit jaar zijn:
Tegen de achtergrond van nauwelijks positieve veranderingen zijn landen als Albanië, Finland en Portugal gestegen op de ranglijst, maar alleen vanwege zeer kleine wijzigingen die zijn doorgevoerd. Ondanks duidelijke toezeggingen met betrekking tot de erkenning van regenbooggezinnen, is geen enkel land overgestapt op erkenning van partnerschap of ouderschap. Na jarenlang positieve veranderingen in lichamelijke integriteit of wettelijke genderherkenning te hebben gemeld, is er dit jaar geen verandering voor intersekse- en transrechten, met uitzondering van IJsland. Positief is dat sommige landen (Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië) nu punten hebben over de vrijheid van vergadering, als gevolg van verbeteringen in de veiligheid voor openbare holebi & transgender+ evenementen

Stilstand
ILGA-Europe maakt zich zorgen over de stilstand van vooruitgang van alle Europese landen, en zegt daarover: "Veel wetgevingsprocessen zijn de afgelopen twaalf maande in Europa tot stilstand gekomen, in landen als Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Kosovo, Litouwen, Moldavië, Montenegro, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. We zien ook dat de implementatie van bestaande procedures, bijvoorbeeld inzake wettelijke genderherkenning, verslechtert, ook in Georgië, Spanje, Servië en Noord-Ierland.

Het zou gemakkelijk de schuld zijn van de politieke aandacht die wordt ondergedompeld in de volksgezondheidsreactie op COVID-19 en de daaruit voortvloeiende economische gevolgen, maar de realiteit is veel complexer. In te veel landen wordt de vooruitgang stopgezet omdat de politieke polarisatie rond holebi en transgender+ kwesties toeneemt, omdat sommige gekozen functionarissen geen winst meer zien te behalen door de gelijkheid van holebi en transgender+ personen te ondersteunen, en omdat regeringen het niet als een prioriteitskwestie zien. We hebben echt regeringen in heel Europa nodig om hun politieke toezeggingen nieuw leven in te blazen om wetgevingsprocessen te doorstaan en om iedereen de middelen te geven om voor volledige uitvoering te zorgen, " aldus ILGA-Europe.

Links
- Wie meer wil lezen (in de Engelse taal) ==> Klik hier

- De hele Rainbow Index bekijken - in pdf format ==> (opgelet de lijst staat niet in de volgorde van best scorende landen, achter elk land staat een percentage wat aangeeft hoe men scoorde op alle onderzochte vlakken). ==> Klik hier


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 18 May, 2021 en 468 keer gelezen.