17 Mei IDAHOT (ook) aandacht voor allochtone holebi's & transgenders.Vandaag, 17 mei, is het Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie. In de krant Gazet van Antwerpen staat men vandaag stil bij een wat vergeten groep binnen de holebi en transgender+ gemeenschap, namelijk: allochtone holebi's & transgenders.

Veel allochtone holebi's en transgenders leiden een dubbelleven omdat de eigen gemeenschap, vaak vanuit religieus standpunt, holebi's en transgenders niet aanvaard. Velen zijn ook afkomstig uit landen waar homoseksualiteit vandaag de dag nog steeds strafbaar is, in sommige landen zelfs met de doodstraf.

De situatie van veel allochtone holebi's en transgenders is vaak problematisch. Men is bang voor reacties van familieleden. Volgens insiders zijn de problemen van deze groep zwaar onderbelicht, een blinde vlek in zowel de samenleving als binnen de holebi & transgender gemeenschap. Veel allochtone holebi's kunnen nooit zichzelf zijn waardoor hun geestelijke gezondheid zwaar onder druk komt te staan.

In de krant Gazet van Antwerpen zegt Abdil: “In Marokko heb ik aan niemand durven vertellen dat ik homo ben. Mijn familie weet het nog altijd niet. Het is er moeilijk en gevaarlijk om te leven als homo. Bij je familie of op je werk: mensen zijn ertegen. En als ze tegen je zijn, dat maakt je kapot. Ik kon daar niet verder leven. Ik ben er heel ongelukkig geweest. De homo’s die ik in Marokko kende, zijn een voor een vertrokken naar het buitenland. Op den duur bleef ik alleen over. Ik kon met niemand meer praten. Uiteindelijk overtuigde een vriend me om ook te vertrekken.” Abdil woont nu in Antwerpen en leerde onze taal onder andere via Shouf Shouf.

Gelukkig is er toch ook een klein lichtpuntje, ons landje telt vier holebi & transgender verenigingen die zich specifiek richten op allochtone holebi's transgenders en meestal ook hun vrienden. En in Brussel is er sinds 2018 een vluchthuis waar ook allochtone holebi's en transgenders terecht kunnen. Jammer genoeg zijn er geen vluchthuizen in andere steden of provincies.

In de krant Gazet van Antwerpen doen zowel de organisator van Shouf Shouf als twee allochtone holebi's (kort) hun verhaal. Wie deze verhalen en het nieuws bericht wil lezen ===> Klik hier

Links naar allochtone holebi & trans+ organisaties
Shouf Shouf multiculturele holebi-organisatie - Antwerpen contact enkel via mail: man_chikong@hotmail.com

Merhaba Brussel, holebi & trans uit Maghreblanden, Midden-Oosten, Turkije en Sub Sahara Afrika - Website: Klik hier

Why Me uit Sub-Saharaans Afrika, voornamelijk activisme, ook hulp aan asielzoekers - Info: Klik hier

Leonardo English-speaking LGBT Leuven (autochtonen & allochtonen) - Info: Klik hier

Website Vluchthuis Brussel (autochtone & allochtone holebi & trans+ jeugd) ==> Klik hierBron: holebi info eigen berichtgeving en klein deel via gva.be - Mei 2021


*

Dit bericht is gepost op 17 May, 2021 en 519 keer gelezen.