Leuven heeft eigen holebi en transgender+ studentenvereniging.Spectrum is de eerste officiële holebi & transgender+ studentenvereniging in Leuven, waar uiteraard ook hetero's en cisgenders welkom zijn klinkt het. De officiële erkenning zorgt voor dezelfde rechten als die van alle andere studentenverenigingen.

De officiële erkenning werd bewust enkele dagen voor vandaag 17 mei (Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie) gegeven. De erkenning zorgt er voor dat de studenten, net als andere studentenclubs, gebruik kunnen maken van faciliteiten en ondersteuning van de hogeschool. Ook krijgt Spectrum een informerende functie binnen UCCL, wat belangrijk is inzake meer voorlichting in strijd voor meer aanvaarding. Ondertussen organiseert men al regelmatig activiteiten en is er elke maand een praatcafé.

Spectrum staat niet enkel open voor holebi's en transgender+ personen. Daarom doen ze denken aan Gay Straight Alliances vooral bekend in de VS, en ondertussen al enkele jaren ook volop in Nederland, en in beperkte mate in eigen land. De GSA's bestaan op verschillende scholen, zijn studentenverenigingen en bestaan uit holebi's hetero's transgenders en cisgenders, en in sommige groepen ook leerkrachten onder de leden. De GSA's hebben allen erkenning van hun eigen school en directie. Het voornaamste doel is het creeren van een veilige omgeving voor holebi & trans+ studenten creeren en pesten en uitsluiting voorkomen.

In 2017 kon je bij holebi info lezen dat er in ons landje drie GSA's zijn. Namelijk de Koninklijke Atheneums van Berchem en Brugge en het Don Bosco uit Haacht. Daarnaast zijn er al enkele jaren in verschillende steden holebi & transgender studentenclubs, deze zijn overwegend niet oficeel erkend. In Antwerpen zijn er bijvoorbeeld de Flamingo's, in Gent Acantha.

Links
- Spectrum op Facebook ==> Klik hier
- Spectrum bereiken via mail ==> spectrumleuven@gmail.com

Verklarende woordenlijst
- Cisgender: in het kort: mensen die geen transgender zijn, en zich goed voelen bij het gender waarmee ze geboren zijn.
- Holebi: staat voor de afkorting van drie woorden met telkens de 2 eerste letters = ho(mo), le(sbisch), bi(seksueel).
- Trans: afkorting van transgender
- Transgender: paraplu term voor mensen die zich niet thuis voelen in de tweedeling man én vrouw. Daar onder vallen onder andere agenders, niet-binaire personen, genderfluide personen, genderqueers, en transseksuelen. Enkel binnen deze laatste 'groep' gaan mensen over tot gender veranderende operaties, sommigen volledig anderen deels. Transgender is bovendien geen seksuele geaardheid maar een genderidentiteit.

Bron: holebi info eigen berichtgeving & hln.be (géén copie & past) - Mei 2021
*

Dit bericht is gepost op 17 May, 2021 en 505 keer gelezen.