6 nieuwe Vlaamse plaatsen met regenboogzebrapad & acties.Maandag (17/05) is het Internationale Dag tegen holebi- en transfobie. Eerder kon je bij holebi info al lezen over tal van gemeenten en steden die naar aanleiding daarvan een regenboogzebrapad aanlegde waarbij sommigen ook holebi & trans+ initiatieven aankondigden.

Donderdag (10/05) kon je bij holebi info nog lezen over de laatste tien Vlaamse gemeenten & steden die net een regenboogzebrapad, of iets gelijkaardig hadden aangekondigd in de media naar aanleiding van 17 mei.

Vandaag zes nieuwe gemeenten en steden in het nieuws:

Baarle-Hertog (Antwerpen) / Baarle-Nassau (Noord-Brabant - Nederland)
De gemeente Baarle-Hertog heeft een regenboogzebrapad aangelegd in de Parrallelweg. Bijzonder feit, het ligt eigenlijk op Nederlands grondgebeid. "We hebben de toelating gekregen van Baarle-Nassau', zegt schepen Jeroen Van den Bogaert (N-VA). “Over de locatie moesten we niet lang nadenken. De nabijheid van het gemeentehuis en de toegang naar de school was voor ons ideaal. De lagere school is een plek waar kinderen gevormd worden met indrukken en denkbeelden die een basis vormen voor de rest van hun leven. Kinderen die op jonge leeftijd leren respect te hebben voor elkaar, voor anderen en anders zijn, nemen dit sneller mee als ze ouder worden."

Eeklo (Oost-Vlaanderen)
Er ligt al een tijdje een regenboogzebrapad in de Burgemeester Lionel Pussemierstraat, ter hoogte van het Sportpark, en er zal er nog een komen in de Oosterveldstraat. De stad hees donderdag al de regenboogvlag. De bibliotheek zet zijn aanbod van holebi & trans+ gerelateerde boeken nog tot eind deze maand in de kijker, en leerkrachten van de verschillende scholen integreren het holebi & transgender thema in hun lessen.

Evergem (Oost-Vlaanderen)
Een eerste regenboogzebrapad werd recent aangelegd ter hoogte van het Muda. "Een duidelijk signaal dat iedereen welkom is in Evergem, en dat iedereen gelijke kansen krijgt ongeacht geaardheid, genderidentiteit, afkomst, handicap, leeftijd enz... In deze moeilijke tijden waarop iedereen moet terugplooien op zichzelf hebben we nood aan positiviteit en kleur. Hopelijk komen er nog veel meer regenboogzebrapaden in Evergem, " klinkt het vanuit het gemeentebestuur.

Hasselt (Limburg)
Vanuit de Limburgse stad laat men weten dat de regenboogvlag (n.a.v 17 mei) nadrukkelijk in het straatbeeld te zien zal zijn. "Aan het oude stadhuis, het Scheep en de grote bushalte aan het Dusartplein hijsen we de regenboogvlag. Daarnaast zullen verschillende gebouwen verlicht worden in diezelfde regenboogkleuren. Verder krijgen de bomen langs de Groene Boulevard een regenboogjasje, op initiatief van het Regenbooghuis Limburg en verschillende vrijwilligers, " aldus het stadsbestuur. De stad heeft al sinds een tijdje een regenboogzebrapad.

Leuven (Vlaams-Brabant)
Mister Gay Belgium 2020 Joren Houtevels liet samen met de burgemeester en de schepen van Gelijke Kansen de regenboogvlag wapperen in de stad. “Hiermee onderstrepen we dat Leuven een inclusieve stad is waar je jezelf mag zijn en je eigen keuzes mag maken, zonder gestigmatiseerd te worden”, aldus burgemeester Ridouani. “We zoeken ook de samenwerking op met andere steden.” De stad maakte die doelstelling meteen waar en overhandigde een regenboogvlag aan zusterstad Ottignies Louvain-La-Neuve. “We hebben hen uitgenodigd om samen met ons de vlag te hijsen. Dit gebaar is hopelijk een goede aanleiding om gezamenlijke acties op poten te zetten. Leuven zal de komende maanden alvast samen met achttien andere Europese steden tools ontwikkelen tegen homofobe propaganda, discriminatie en stigmatisering van holebi's en transgenders. "

Tervuren (Vlaams Brabant)
In de broekstraat, vlak bij de Koninklijke Moestuin, werd recent een regenboogzebrapad aangelegd. Volgens het schepencollege een ideale plaats gezien de grote passage van wandelaars, busreizigers, leerlingen en klanten van lokale handelszaken. Voor de nabije toekomst zoekt de gemeente ook nog naar een permanent (regenboog)symbool, al zijn die plannen nog in de maak.

Lijstje (Update 15/05) Belgische plaatsen met Regenboogzebrapad of waar er een op komst is:
(Een regenboogzebrapad is wettelijk geldig op voorwaarde dat de witte vlakken worden behouden).

Provincie Antwerpen: Aartselaar, Baarle-Hertog, Beerse, Berlaar, Boom, Duffel, Geel, Gierle, Grobbendonk, Herenthout, Hoogstraten, Kalmthout, Lier, Lille, Mechelen, Niel, Olen, Poederlee, Rijkevorsel, Schelle, Stad Antwerpen, Turnhout, Vorselaar, Wechelderzande, Westerlo, Westmalle en Wuustwezel.

Provincie Limburg: Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Hasselt en Sint-Truiden.

Provincie Oost-Vlaanderen: Deinze, Denderleeuw, Eeklo, Erpe-Mere, Evergem, Gavere, Gent, Laarne, Nazareth, Oosterzele, Ronse, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Wetteren, Zele, Zottegem en Zulte.

Provincie Vlaams Brabant: Affligem, Glabbeek, Halle, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen en Tervuren.

Provincie West-Vlaanderen: Beernem, Brugge, De Haan, Harelbeke, Koksijde, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Oudenburg, Staden, Tielt en Torhout.

Brussel:
Sint-Gillis en zes regenboogzebrapaden rond de Sint Jacobswijk.

Lees ook
10 nieuwe gemeenten/steden m regenboogzebrapad en meer
17 Mei Vlaams Brabant: postkaartactie, win een prijs
17 Mei in Oost Vlaanderen (bestel pakket of download poster)
Regenboog zebrapaden brengen extra kleur in Neteland
Eerste Regenboogbrug staat in Vlaams Brabant
De Belgian Pride gaat dit jaar digitaal (22 mei)

Bron: holebi info & hln.be - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 16 May, 2021 en 516 keer gelezen.