200 meter lange regenboogvlag in Oostende.Naar aanleiding van 17 mei (Internationale Dag tegen Holebi- & Transobie) hangt er aan de ballustrade op de zeedijk bij het Kursaal Oostende een een regenboogvlag van maar liefst 200 meter lang. De vlag bestaat bovendien uit ruim 3.000 papieren bootjes die een boodschap vormen tegen holebi- & transfobie. Tegelijkertijd pakken leerlingen van het GO! Athena uit met een verhalenroute rond hetzelfde thema.

De regenboogvlag die bestaat uit bootjes is een realisatie van de stad Oostende, de stedelijke Go! scholengroep en de holebi & trans+ federatie Cavaria. Elk bootje is gevouwen door een leerling uit Oostende en draagt een hoopvolle boodschap voor meer tolerantie en inclusie. De regenboogvlaggen bootjes kunnen trouwens nog groeien, want elke bezoeker kan zelf nog een bootje met positieve bijdrage toevoegen, en dit nog tot zondag 18:00 uur.

Enkele leerlingen van Go! Athena brachten aan de grote regenboogvlag een actie met ‘slam poetry’ rond het LGBTI+-thema. Hiermee stellen ze het ‘liefdeantigifcentrum’ voor, een project waar ze bijna een jaar aan werkten. “Het is een verhalenroute waar de wandelaar getuigenissen van jonge LGBTI+-ers te zien krijgt”, zegt leerkracht Kathelijn Vervarcke. Met getuigenissen gekoppeld aan een luisterverhaal met als centraal thema de groeiende onverdraagzaamheid tegen mensen van de holebi en transgender+ gemeenschap, zoals jongeren uit de regio Oostende zelf ervaren. De route start aan de grote origamivlag aan het Casino en eindigt aan het nieuwe regenboogzebrapad op de Torhoutsesteenweg ter hoogte van het MacLeodplein. De studenten vertellen dat ze hiervoor ook hebben gebrainstormd met Vlaams zanger Sam Bettens. De verhalenroute kwam bovendien tot stand met subsidie van Hart voor West-Vlaanderen en ondersteuning van de stad Oostende zelf.

Volgens Oostendse politici is aandacht voor onverdraagzaamheid en geweld tegen holebi's en transgenders belangrijk. "De strijd is nog niet gestreden, maar het vraagt om een mentaliteitswijziging van de bevolking en tijd," zegt schepen van Mens & Milieu Silke Beirens (Groen). Dat benadrukken ook burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) en schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen). “Met dit project tonen onze Oostendse jongeren zich heel bewust: vrij zijn betekent jezelf mogen zijn, ongeacht je afkomst, religie of geaardheid", zegt Tommelein. “Jongeren zijn belangrijke medestanders in de strijd tegen onverdraagzaamheid. Dat ons onderwijs hiermee aan de slag gaat, is een stap in de goede richting. Hoe meer jongeren zich hiervan bewust zijn, hoe sterker het signaal tegen homo- en transfobie zal zijn”, aldus schepen Waldmann.

Bron: hln.be & holebi info - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 15 May, 2021 en 514 keer gelezen.