10 nieuwe gemeenten/steden m regenboogzebrapad en meer + lijstje.Opnieuw zijn er enkele Vlaamse gemeenten en steden die in de media lieten weten dat ze een regenboogzebrapad hebben aangelegd of gaan aanleggen. Daarnaast doen de gemeenten en steden met eigen initiatieven ook mee aan de viering van 17 mei (Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie).

De nieuwe gemeenten & steden:

Duffel (Antwerpen)
Het gemeentebestuur gaf recent de opdracht om twee regenboogzitbanken te laten installeren, en dit op het pleintje in de Kiliaanstraat vlak in het centrum. Op de Bruul kwam er recent een regenboogzebrapad. Daarnaast loopt in de gemeente ook nog het regenboogproject Paars21, waarbij de Duffelse secundaire scholen aan bijdragen. De Duffelse regenboogzitbank is niet uniek. Een eerste exemplaar kwam er in 2018 in de kruidtuin van Mechelen en dit jaar kwam er een tweede in Ruislede.

Harelbeke
De gemeente legt binnenkort een regenboogzebrapad aan ter hoogte van het stadhuis wat men bovendien zal inhuldigen op 17 mei waarbij men ook de dag zal aangrijpen om holebi- en transfobie meer bespreekbaar te maken. Over het regenboogzebrapad zegt men: "Op die manier willen wij de Internationale dag tegen Holebi- en Transfobie nog meer onder de aandacht brengen. Want zo’n zebrapad kan je niet niet gezien hebben."

Laarne (Oost-Vlaanderen)
De gemeente koos er voor om geen regenboogzebrapad aan te leggen wegens te hoge kosten. Maar in de plaats daarvan lanceerde men een scholen initiatief waarbij leerlingen regenbogen op het schoolplein tekenden. Elke school kreeg trouwens ook een educatief pakket om te gaan werken rond diversiteit met daarin ook enkele boeken met holebi thema.

Lille, Gierle, Poederlee en Wechelderzande (Antwerpen)
De gemeente Lille legt weldra een regenboogzebrapad aan en wil daarmee aantonen dat iedereen welkom is, ook in de deelgemeenten Gierle, Poederlee en Wechelderzande, waar er trouwens ook regenboogzebrapaden komen. In Poederlee komt het pad op de schoolroute de Biezenhoek, in Gierle in de Vennenstraat, in Wechelderzande aan de Vlimmersebaan en in Lille zelf in de Rechtenstraat. De gemeenten hebben ook nog een campagne uitgewerkt met interviews in het gemeente infoblad en een affichecampagne naar aanleiding van 17 mei.

Mol (Antwerpen)
Ook in Mol is het op 17 mei feest. Naast het laten wapperen van de regenboogvlag roept men inwoners op zich kleurrijk te kleden op 17 mei. Daarnaast is er in de bibiliotheek een hele week een speciale boekenstand rond holebi's en genderneutraliteit, ook kan men er de nieuwe spelpakketten 'het huis van Lou' en 'Lou op weg naar school' uitlenen. De kleuter- en lagere scholen krijgen bovendien een lessenbundel om te werken rond diversiteit. De secundaire school Campus Het Spoor, KSOM Campus Sint-Lutgardis en GO het Spoor nemen bovendien ook deel aan de campagne PAARS om holebi- en transfobie bespreekbaar te maken.

Westmalle (Antwerpen)
Op de Sint-Jozeflei werd er recent een regenboogzebrapad aangelegd, dat kwam er op vraag van middelbare scholieren van het Sint-Jan Berchmanscollege, waar men trouwens al lange tijd werkt rond het thema diversiteit, holebi's en transgenders. Ook vieren de scholieren Paarse dag om hun solidariteit te tonen met de holebi & trans+ gemeenschap. Op deze dag kleed iedereen zich in het paars. Op de twee middelbare scholen van de gemeente komt tijdens deze dag ook nog een infostandje op de speelplaats waar leerlingen een paars bandje kunnen verkrijgen en meer info over holebi's & transgenders. Ook gaat men muziek spelen afkomstig van artiesten die zelf behoren tot de holebi & trans+ gemeenschap.

Wetteren (Oost-Vlaanderen)
Recent kwam er in de gemeente een regenboogzebrapad dat op 17 mei zal worden ingehuldigd. Het pad is gelegen aan het Stationsplein, "Omdat het een belangrijke invalsweg naar het centrum van de gemeente is, " klinkt het. Daarnaast gaat de gemeente binnenkort in gesprek met de jeugddienst om te kijken of men ook nog regenboogzebrapaden kan aanleggen aan alle scholen, wat zal afhangen van de haalbaarheid en de ondergrond van de weg.

Lijstje (Update 13/05) Belgische plaatsen met Regenboogzebrapad of waar er een op komst is:
(Een regenboogzebrapad is wettelijk geldig op voorwaarde dat de witte vlakken worden behouden).


Provincie Antwerpen: Aartselaar, Beerse, Berlaar, Boom, Duffel, Geel, Gierle, Grobbendonk, Herenthout, Hoogstraten, Kalmthout, Lier, Lille, Mechelen, Niel, Olen, Poederlee, Rijkevorsel, Schelle, Stad Antwerpen, Turnhout, Vorselaar, Wechelderzande, Westerlo, Westmalle en Wuustwezel.
Provincie Limburg: Bree, Dilsen-Stokkem, Genk en Hasselt.
Provincie Oost-Vlaanderen: Deinze, Denderleeuw, Eeklo, Erpe-Mere, Gavere, Gent, Laarne, Nazareth, Oosterzele, Sint-Niklaas, Wetteren, Zele, Zottegem en Zulte.
Provincie Vlaams Brabant: Affligem, Halle, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw en Tienen.
Provincie West-Vlaanderen: Beernem, Brugge, De Haan, Harelbeke, Koksijde, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Oudenburg, Staden, Tielt en Torhout.
Brussel:
Sint-Gillis en zes regenboogzebrapaden rond de Sint Jacobswijk.

Oproep
Ligt er in jouw gemeente of stad een regenboogzebrapad maar staat je gemeente of stad niet in bovenstaand lijstje? Laat het dan snel weten aan holebi info, dat kan via facebook of via het contact formulier (Klik helemaal onderaan op de website van holebi info op contact/adverteren).

Lees ook
Doet jouw (Vlaamse) gemeente/stad mee aan IDAHOT en wat doen ze meer?

Bron: holebi info eigen berichtgeving via hln.be - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 13 May, 2021 en 581 keer gelezen.