Eerste homo koppel dat mag adopteren in Zuidoost Europees land.Een rechtbank in Kroatië heeft bepaald dat koppels van hetzelfde geslacht mogen adopteren, waarmee een einde komt aan de vijfjarige strijd van een homo koppel voor hun rechten. De uitspraak die hen in staat stelde te pleiten, heeft nu de weg vrij gemaakt voor adoptie door homo en lesbische koppels in Kroatië.

Ivo Šegota, een moleculair bioloog, en Mladen Kožić, een socioloog (foto), voerden sinds 2017 een juridische strijd nadat hun pleegzorg aanvraag was afgewezen. Recent oordeelde de administratieve rechtbank van Zagreb dat koppels van hetzelfde geslacht niet mogen worden gediscrimineerd als het gaat om adoptie of pleegzorg.

De regering heeft het recht om binnen 15 dagen na ontvangst van het vonnis in beroep te gaan tegen de uitspraak, maar dit lijkt onwaarschijnlijk, aangezien een woordvoerder in een verklaring openlijk vertelde dat zij pas commentaar zou geven als de uitspraak "niet vatbaar voor beroep en definitief" is.

De mannen gingen eerder een geregistreerd partnerschap aan, wat betekent dat ze veel, maar niet alle, zelfde rechten hebben als hetero koppels. Terwijl Kroatië in 2014 legale partnerschappen introduceerde, blijft de katholieke kerk een machtige tegen kracht in het land. Toen een lagere rechtbank eind vorig jaar al oordeelde dat het koppel pleegouders mag zijn, bleek dat nog ruim 64 procent van de Kroaten tegen de uitspraak waren. Een foto van een homo koppel met kind werd tijdens een demonstratie verbrand voor een juichende menigte.

Het koppel zegt dat ze door hun verhaal openbaar te maken, hopen Kroatië te laten zien dat koppels van hetzelfde geslacht niet "een soort monsters of buitenaardse wezens die uit het Westen zijn geïmporteerd".

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 09 May, 2021 en 599 keer gelezen.