Herentals en buurgemeenten kleuren weldra regenboog en meer.In Herentals (Antwerpen) ging de gemeenteraad recent akkoord met een voorstel om duidelijk te maken dat zowel de stad zelf als de deelgemeenten (Noorderwijk en Morkhoven) holebi vriendelijke plaatsen zijn. “De regenboogkleuren zullen op 17 mei (Internationale Dag tegen holebi- en transfobie) in het straatbeeld verschijnen, een voorbode van veel meer”, klinkt het.

Herentals zal op 17 mei eene regenboogloper uit rollen voor zijn administratief centrum. En in Noorderwijk, Morkhoven en Herentals zelf komen in de nabije toekomst regenboogzitbanken. "Een voorbode voor veel meer," klinkt het vanuit het stadsbestuur. "We laten overal onze nieuwe regenboogvlaggen wapperen, ook op sociale media, de buurgemeenten tonen zich solidair, en zo wordt ook de hele zone Neteland opgefleurd in de kleuren van de regenboog, " aldus Schepen Michiels (CD&V).

Eerder werd men in Herentals getroffen door homofobe vandalen. De regenboogvlag die aan het administratief centrum wapperde, werd op een dag in brand gestoken. “Deze vlag staat symbool voor vredevol samenleven en is zeer belangrijk voor de holebi én transgender gemeenschap in onze stad. Om deze gemeenschap een hart onder de riem steken, wil Vooruit (eerder sp.a) hen een een duidelijke en permanente plaats geven in het straatbeeld door bijvoorbeeld regenboogzebrapaden in onze stad voorzien”, vertelde Liese Bergen (Vooruit) op de gemeenteraad, die verder ook nog zei:

"Zo vragen we blijvend aandacht voor diversiteit en aanvaarding van ieders persoon. Want een regenboogzebrapad is een heel belangrijk en mooi symbool, maar er zijn ook andere manieren om de holebi en transgender gemeenschap te steunen. Zo kunnen wij samen als gemeenteraad een duidelijk signaal geven, een signaal waarmee de bevoegd schepen aan de slag gaat, een signaal dat aan elke Herentalsenaar zegt: jij bent oké, jij hoort erbij, jij hebt het recht om te zijn wie jij bent en te houden van de persoon die jij verkiest."

Extra info
17 mei is niet zomaar een datum. Men viert op deze dag in tal van landen het feit dat op 17 mei 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel uit de internationale lijst van ziekten (de International Classification of Diseases) schrapte. Tot dan toe stond homoseksualiteit te boek als psychische aandoening. De eerste Internationale Dag tegen holebi- & transfobie ging door in 2003 in Canada. Sinds 2005 viert men (met uitzondering van enkele landen) 17 mei wereldwijd. In verschillende landen, waaronder ons eigen belgenlandje, laten gemeenten en steden de regenboogvlag wapperen op 17 mei. Ook transgender+ personen worden niet vergeten op deze dag. In 2018 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie transgender zijn officieel uit de internationale lijst van ziekten.

Lees ook
Doet jouw gemeente/stad mee aan de Internationale Dag tegen Holebi- & Transfobie?
17 Mei in Oost Vlaanderen (bestel pakket of download poster)
Eerste Regenboogbrug staat in Vlaams Brabant

Bron: hln.be & holebi info - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 06 May, 2021 en 558 keer gelezen.