Andre van Duin liet mensen traantje weg pinken + extra info & video.Woensdag maakte Andre van Duin, 74, indruk met een speech naar aanleiding van de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking in Nederland, dat door bijna 1,3 miljoen mensen is bekeken, volgens de media moesten vele kijkers een traantje wegpinken.

Van Duin had het onder andere over zijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht was tewerkgesteld in Duitsland. Hij had het ook over vrijheid en over het feit dat hij zelf tijdens een dodenherdenking naar de Dam ging maar naar de Westermarkt waarop een pleintje achter de Westerkerk het homomonument gelegen is.

"Het feit dat wij in Nederland sinds 1987, als eersten in de wereld, zo’n monument hebben, tekent onze vrijheid… De vrijheid dat iedereen hier zichzelf mag zijn. Zonder dat iemand anders daar wat van zegt, " zijn enkele van zijn woorden. Wie de gehele speech wil nalezen ==> Klik hier

Tijdens de Nationale Dodenherdenking herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van alle oorlogen en vredesmissies daarna. Ook dit jaar legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans neer aan het Nationaal Monument op de Dam.

Extra info:
Pas in de jaren 80 werden homoseksuelen voor het eerst in Nederland erkend als slachtoffers van de Holocaust. Voor die tijd wilde geen enkel land erkennen dat er ook duizenden holebi's (homo, lesbisch, biseksueel) én transgenders werden vermoord. Pas enkele jaren later volgde een handvol andere landen die hetzelfde deden.

Extra info 2:
In 2017 ontving Van Duin de Bob Angelo penning voor 'de vanzelfsprekende wijze waarop hij als bekende Nederlander al bijna een halve eeuw bijdroeg aan de aanvaarding van homoseksualiteit.' Van Duin bracht in zijn lange carrière ook enkele liedjes uit over homoseksualiteit. Op 23 december 2006 trouwde Van Duin met Martin Elferink, die hij al vijftien jaar kende. Op 13 januari 2020 overleed Elferink aan de gevolgen van botkanker. Van Duin onthulde in de zomer van 2020 dat hij zelf slachtoffer was geworden van darmkanker, hieraan is hij in januari 2021 geopereerd.

Hier onder kan je een video bekijken met onder andere de toespraak van André van Duin.


Lees ook
André van Duin hield kanker diagnose lange tijd geheim

Bron: holebi info eigen berichtgeving & vrt.be - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 06 May, 2021 en 584 keer gelezen.