Doet jouw (Vlaamse) gemeente/stad mee aan IDAHOT?Op 17 mei aanstaande is het weer Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Traditie getrouw hangen gemeenten en steden op vraag van de holebi & transgender+ gemeenschap de regenboogvlag uit waarmee ze hun solidariteit tonen in strijd tegen holebi- en transfobie.

Oproep aan gemeenten & steden
Dit jaar gaan de organisatoren achter de Internationale Dag tegen holebi- en transfobie een stapje verder. Men zal voor het eerst gemeenten en steden ook vragen om hun zustersteden in het buitenland op te roepen om (ook) op 17 mei aandacht te schenken voor holebi & transgender+ rechten. Dit kunnen zij doen door een voorbeeldbrief aan hun zusterstad te richten (pdf format) ==> Klik hier

Hangt jouw gemeente / stad de regenboogvlag uit?
Iedereen die dat wenst kan vanaf nu tot 17 mei (én later) via een handige website bekijken of jouw gemeente of stad ook ingaat op de vraag om de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei ==> Klik hier
Deze lijst wordt bijna dagelijks aangevuld. Vorig jaar deden bijna alle Vlaamse gemeenten en steden mee. Bovendien, kan je per gemeente / stad ook kijken welke activiteiten men naar aanleiding van 17 mei organiseert.

Waarom 17 mei?
- Deze dag is niet zomaar gekozen.
- Op 17 mei van het jaar 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel uit de internationale lijst van ziekten (de International Classification of Diseases). Tot dan toe stond homoseksualiteit op de lijst vermeld als psychische aandoening.
- De eerste Internationale Dag tegen holebi- & transfobie ging door in 2003 in Canada.
- Sinds 2005 viert men deze dag wereldwijd. (zonder corona mét tal van events)
- In tal van landen laten gemeenten & steden (net als in België) de regenboogvlag wapperen aan gemeente- stadhuis of elders.
- In 2018 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie transgender zijn officieel uit de internationale lijst van ziekten.

Lees ook
17 mei 2021 in Oost Vlaanderen (bestel pakket of download gratis poster)
Belgian Pride 2021 gaat door corona digitaal (22 mei)

Bron: holebi info & idahot - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 04 May, 2021 en 635 keer gelezen.