Oost Vlaamse gemeente wil geen regenboogzebrapad.In de Oost Vlaamse gemeente Lebbeke wil enkel Open Vld een regenboogzebrapad. Alle andere lokale partijen zijn tegen. Ann Doran van Open Vld lanceerde recent het idee om een regenboogzebrapad aan te leggen in de gemeente.

“Iedereen is het er over eens dat geweld tegen holebi’s niet kan. Met een regenboogzebrapad kunnen we als gemeente een signaal geven dat iedereen zich hier thuis mag voelen. De regenboog staat wereldwijd symbool voor holebi’s, " aldus Doran.

Gunther Van Haute van Vooruit (eerder sp.a) is van mening dat een regenboogzebrapad vooral gevaarlijk is. "Té gevaarlijk voor motards, op plaatsen waar ze al gerealiseerd zijn, zijn al motorrijders uitgegleden omdat de verf te glad is. "

Evy Van Ransbeeck, zelf behorende tot de holebi gemeenschap, zegt in een reactie op de woorden van Doran rond geweld tegen holebi's: "Een oplossing zie ik in zo’n zebrapad niet en we worden liever niet in vakjes gestopt. Centen daarvoor kunnen beter gebruikt worden om mensen te sensibiliseren en duidelijk te maken dat we allemaal elkaar moeten aanvaarden hoe we zijn. "

Na een stemming waarbij CD&V, Groen, N-VA, Vooruit en Vlaams Belang tegen een regenboogzebrapad stemden zei Doran: "Hier begrijp ik niets van. Dit is zo’n mooi project om duidelijk te maken dat onverdraagzaamheid omwille van seksuele geaardheid niet kan. Wij (van Open Vld) vinden dit een gemiste kans."

Andere gemeenten die neen zeiden tegen een regenboogzebrapad.
Januari 2020
In de Limburgse gemeente Beringen deed Groen het voorstel om een regenboogzebrapad aan te leggen in de gemeente. Na de stemming bleek dat twee sp.a (nu Vooruit) politici tegen hadden gestemd. Ömer Ünlü weigerde in te gaan op de vraag waarom hij tegen stemde, en zijn partij collega Youssef El Ballata zei: "Volgens mij speelt die problematiek van holebi's niet." Deze uitspraak zorgde nadien voor opschudding binnen de partij omdat het zou overkomen als dat holebi's een probleem zijn.
Juni 2020
In het West Vlaamse Middelkerke kwam Groen met de idee voor een regenboogzebrapad. Burgemeester Jean-Marie Dedecker liet meteen weten tegen te zijn, als reden zei hij: "Seksualiteit hoort thuis in de privé sfeer."
Juni 2020
In de Antwerpse gemeente Zandhoven kwam N-VA met de idee voor een regenboogzebrapad. Alle andere partijen stemden tegen met als reden: "We willen niet de nadruk leggen op anders zijn. "

Lijstje Belgische plaatsen met Regenboogzebrapad of waar er een op komst is: (Een regenboogzebrapad is wettelijk geldig op voorwaarde dat de witte vlakken worden behouden).
Provincie Antwerpen:
Aartselaar, Beerse, Berlaar, Boom, Geel, Hoogstraten, Kalmthout, Lier, Mechelen, Niel, Rijkevorsel, Schelle, Stad Antwerpen, Turnhout en Westerlo.
Provincie Limburg:
Dilsen-Stokkem, Genk en Hasselt.
Provincie Oost-Vlaanderen:
Deinze, Denderleeuw, Eeklo, Gavere, Gent, Nazareth, Oosterzele, Sint-Niklaas, Wetteren, Zele, Zottegem en Zulte.
Provincie Vlaams Brabant:
Affligem, Halle, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw en Tienen.
Provincie West-Vlaanderen:
Beernem, Brugge, De Haan, Koksijde, Kuurne, Lendelede, Oudenburg, Staden, Tielt en Torhout.
Brussel:
Sint-Gillis en zes regenboogzebrapaden rond de Sint Jacobswijk.

Bron: holebi info eigen berichtgeving & stukje herbewerking bericht hln.be - Mei 2021

Dit bericht is gepost op 02 May, 2021 en 677 keer gelezen.