Belgian Pride gaat dit jaar digitaal (22 mei).Net als vorig jaar kan dit jaar, door de coronavirus crisis een fysieke Gay pride parade (de Belgian Pride) in Brussel niet door gaan. Maar, er komt wel een livestream vanop de Grote Markt, en dit op 22 mei, met muziek, interviews, getuigenissen en meer. Het thema dit jaar is 'gezondheid'.

Solidariteit
“De Pride is tijdens corona belangrijker dan ooit. We kunnen niet fysiek samenkomen, maar we willen onze solidariteit via deze weg laten zien”, zegt coördinatrice Rachael Moore, die bovendien van mening is dat het ook in coronatijden belangrijker dan ooit is dat de Pride doorgaat, omdat veel moeilijkheden nu nog duidelijker zijn geworden klinkt het. Het thema 'gezondheid', dat ironisch genoeg al voor corona vastlag, werpt een licht op een aantal van die moeilijkheden.

Gezondheid
Volgens Moore gaat het niet enkel om lichamelijke gezondheid. Want ook op vlak van mentale gezondheid hebben holebi's en transgender+ personen meer hindernissen te overbruggen dan andere mensen, iets wat trouwens ook blijkt uit de toegenomen zelfmoord cijfers. “Visibiliteit is nog harder nodig, maar dit moet gepaard gaan met bijkomende steun voor bijvoorbeeld meldpunten bij holebi- transfobische incidenten, gratis psychologische sessies door specialisten en betere vorming voor personeel van publieke diensten.”

En dan zijn er nog de specifieke problemen van transgender personen. "Wachtlijsten voor een geslachtsoperatie lopen op tot twee jaar en zijn door de coronacrisis nog langer geworden. En bij intersekse personen gebeuren er nog steeds onnodige medische ingrepen die trauma’s en fysieke gevolgen kunnen hebben. Deze voorbeelden laten zien dat er nog werk aan de winkel is in de medische sector”, besluit Moore.

Pride digitaal
Het coronavirus stak in 2020 al een stokje voor de Belgian Pride, maar dit jaar wil de organisatie volledig digitaal gaan om het evenement toch te laten doorgaan. Op 22 mei zal er vanop de Grote Markt een livestream uitgezonden worden van getuigenissen, speeches zoals onder andere van burgemeester Philippe Close (PS), dj-sets en spoken word performances. “We willen dat de mensen thuis de Pride vieren en vooral ook tonen dat de holebi en transgender+ gemeenschap levendiger is dan ooit”, zegt voorzitter Laurent Mallet.

Oproep
Om de zichtbaarheid van de pride & holebi's & transgenders kracht bij te zetten roept de organisatie van de Belgian Pride alle Brusselaars (ook anderen kunnen mee doen) op om hun stoep in de regenboogkleuren te hullen met stoepkrijt. Dat stoepkrijt kan vanaf deze week bij Belgian Pride besteld worden. Wil je de Pride mee ondersteunen, ga aan de slag met het stoepkrijt, maak een foto of filmpje en post het op sociale media met de hashtags: #WeCare en @TheBelgianPride
Regenboogkrijt bestellen ==> Klik hier
Ook verkrijgbaar: Pride totebag - Pride Vlag - Pride Pet => Klik hier

2022
De Belgian Pride hoopt in 2022 toch weer een fysieke parade te kunnen laten doorgaan. “Hoewel we de voordelen van een digitale versie inzien, zeker qua toegankelijkheid, vinden we dat fysieke samenkomst nog altijd meer doorweegt. De volgende jaren zullen we online en fysieke evenementen combineren”, aldus de organisatie.

Livestream op 22 mei
De livestream start op 22 mei om 14u en wordt uitgezonden op de website van de Belgian Pride en hun Facebook pagina:
Website Belgian Pride ==> Klik hier
Facebook Belgian Pride ==> Klik hier


Bron: bruzz.be, belgianpride & holebi info - April 2021

Dit bericht is gepost op 28 April, 2021 en 979 keer gelezen.