Tv tip - Canvas - Vijfdelige reeks - It's a Sin (5 April 2021)Vanaf 5 mei kan je op Canvas de vijfdelige reeks 'It's a Sin' volgen, over het leven van drie homo mannen die in het begin van de jaren '80 naar Londen verhuizen. In eerste instantie kennen ze elkaar niet, maar later gaan ze samen wonen. Terwijl ze volop van het leven genieten, worden ze geconfronteerd met een nieuw virus, vandaag bekend als het HIV-virus.

Coronavirus link
Het HIV-virus: Eerst is het een gerucht, later een dreiging en daarna een diepe angst die als een donkere schaduw boven hun bestaan hangt. Maar ondanks de terreur van hiv en aids blijven ze geloven in het leven en de liefde.

De huidige coronapandemie maakt het voor een brede groep kijkers makkelijker om zich in te leven in de dreiging van het HIV-virus, de angst van de homogemeenschap in die tijd en de manier waarop zij met de situatie omgingen, van voorzichtigheid over ontkenning tot roekeloosheid.

Homo & hetero acteurs
It’s a Sin werd geschreven door Russell T Davies (Queer as Folk, Casanova, Doctor Who), die zich baseerde op zijn eigen ervaringen. Muzikant Olly Alexander (Years & Years) en de minder bekende acteurs Omari Douglas en Callum Scott Howells spelen de hoofdrollen, naast grote namen als Stephen Fry en Keeley Hawes (Bodyguard, Spooks, Line of Duty).

Expliciete scènes
Eerder dit jaar werd de serie uitgezonden in Groot-Brittannië, waar het heel wat stof deed opwaaien door de vele expliciete scènes. Maar, het kreeg ook vele lof voor een sterk scenario en bevlogen vertolkingen. Hoewel het een dramareeks is, is ze doorsprekt met humor en toont men met veel verve het bruisende homomilieu in het Londen van de jaren '80. De soundtrack is helemaal up to date met klassiekers van Pet Shop Boys, Kate Bush, Kelly Marie, Blondie, Erasure en Culture Club.

De drie hoofdpersonages
Richie (Olly Alexander) kwam nog niet uit de kast tegenover zijn streng religieuze ouders, hij trekt naar Londen om er samen met vriendin Jill (Lydia West) een acteercarrière uit te bouwen. Dan is er Roscoe (Omari Douglas) afkomstig uit Nigeria in conflict met zijn geaardheid, zijn vader wil hem terug sturen naar Nigeria maar dat ziet hij niet zitten, waarna hij thuis weg loopt en zijn toevlucht zoekt in Londen. En tot slot is er Colin (Callum S Howells) die vanuit Wales naar Londen verhuist waar hij een stage begint als verkoper in een kledingwinkel.

Verborgen waarheid
Davies baseerde zich voor de reeks op zijn eigen ervaringen in de jaren ’80. En dat is voor het eerst, want hij geeft grif toe dat hij al die jaren heeft weggekeken van het aids-drama. Hij behoorde tot de ‘silent majority’ die het allemaal onderging, in stilte en in schaamte. Want het schuldgevoel was groot: “Er zijn dingen die ik niet kan zeggen, mannen die ik niet durf vernoemen. Mannen van wie ik heb gehouden, met wie ik een relatie heb gehad, of gewoon seks. Ze zijn allemaal dood nu. Door aids. En ik kan hun namen niet noemen omdat hun familie destijds zei dat ze waren gestorven aan kanker of een longontsteking. En dat zeggen ze nu nog altijd, tientallen jaren later. Het stigma van aids was zo groot dat families het overlijden, de begrafenis en decennia van rouw beleefden zonder de waarheid onder ogen te zien.”

Meer over de serie, de personages en trailer: ==> Klik hier

It’s a Sin: vanaf woensdag 5 mei om 22.15 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Bron: vrt.be - April 2021.

Dit bericht is gepost op 27 April, 2021 en 1038 keer gelezen.