Open brief via prof & Ugent, verdedigers holebi & trans+ rechten.Professor Piet Hoebeke, decaan aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent (ook bekend van zijn boek: 'Gender in de Blender') stuurde samen met tal van belangenorganisaties een open brief de wereld in waarin hij stevig van leer trekt tegen uitspraken van Dries Van Langenhove. Meer dan zestig mensen en organisaties ondertekende de brief.

Holebi & Trans+ rechten
“LGBTQIA+-rechten zijn niet gratuit verworven, laten we ze dan ook niet zomaar uit handen geven”, dat is de boodschap van een open brief die professor Piet Hoebeke. Met de open brief reageert men op een 'discriminerend en wansmakelijk filmpje dat Van Langenhove op 14 april deelde via Facebook, Instagram en TikTok'. Daarin steekt Van Langenhove van wal over een 46-jarige transvrouw die kloosterzuster wil worden. Hij heeft het onder meer over zogenaamde ‘transgenderideologie’ en ‘de transtrein’ en suggereert er dat een transgendertraject een soort modefenomeen is.

Meer haat richting jongeren
Allereerst zegt Hoebeke in de media: “Wij krijgen van jongeren heel veel boodschappen dat er steeds meer haat hun richting komt, dat deze boodschap genormaliseerd wordt. En dat ze ook niet meer willen reageren, uit angst om het platform van deze mensen groter te maken. Ik wil heel duidelijk zijn: natuurlijk is debat welkom en vrije meningsuiting belangrijk. Maar we mogen ook niet bang zijn om in te gaan tegen dit soort boodschappen. We durven op de lange duur niets meer te zeggen. Omdat we die schadelijke boodschappen net groter zouden maken. Maar als we niets meer kunnen zeggen, kunnen we dit soort praktijken ook niet aanklagen. Als we gaybashen niet mogen aanklagen, dat is een catch-22, want dan normaliseer je ook die boodschap. En die boodschappen zijn steeds gericht op jongeren, die die informatie nog niet op een mature manier, kritisch kunnen evalueren. Dat maakt mij bang, ja. Vandaar de open brief.” Hoebeke werkt in zijn praktijk vaak met transpersonen.

Casa Rosa
Ook Fleur De Baerdemaeker, voorzitpersoon van het Gentse regenbooghuis Casa Rosa, ondertekende de brief ook. “Zwijgen is geen optie meer, de rechten van onze community worden in binnen- en in buitenland stilaan geërodeerd. Boodschappen als die van Van Langenhove doen veel schade en normaliseren haat naar de gemeenschap. Terwijl wij gewoon deel uitmaken van de maatschappij. Wij zijn gewoon mensen die andere mensen graag zien. Iemand als Dries Van Langenhove polariseert en zet onze rechten onder druk.”

Stille meerderheid! volgens Van Langenhove
Van Langenhove zelf heeft de brief ook gelezen. Hij herhaalt zijn standpunt, draait de rollen om en spreekt van een ‘stille meerderheid’ aan de andere kant van de discussie: “Zwijgen is zilver, spreken is goud, klinkt het in de open brief. Dat is correct. Het wordt tijd dat de stille meerderheid zich begint uit te spreken. Er moet iemand de eerste zijn opdat die stille meerderheid zich eindelijk zal durven uitspreken, en die taak neem ik op mij.”

VIDEO EN OPEN BRIEF
- Wie de open brief wil lezen, en daar naast ook de video van Dries Van Langenhove wil bekijken => Klik hier


Extra info

LGBTQIA+
Zijn de eerste letters van de volgende engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer of Questioning, Intersex, Asexual.
De plus staat voor alle anderen die zich niet vinden passen onder de noemer hetero en degene die zich niet thuis voelen onder de beperkte gender hokjes m of v.
Onder de plus vallen (ook) de seksuele geaardheden: panseksueel, pangender, poliseksuelen, demiseksuelen ...
Onder de plus vallen (ook) de genderidentiteiten: genderfluid, agender, niet-binair, genderqueer ...
HOLEBI
Zijn telkens de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: Homo, Lesbisch, Biseksueel.
Soms plaats men een + achter holebi, wat dan staat voor panseksuelen, demiseksuelen, aseksuelen, ...
TRANSGENDER
Is een parapluterm voor tal van genderidentiteiten. Transgender is dus geen seksuele geaardheid maar een genderidentiteit. Iemand die transgender is kan zowel hetero als holebi+ zijn. Ook kan men zich meer voelen passen binnen één van de genderidentiteiten als genderfluid, niet binair, genderqueer... Transgenders die overgaan tot een volledig gender veranderende operatie noemt men transseksueel. Sommige trangenders 'kiezen' voor een halve gender veranderende operatie, en nog anderen ondergaan helemaal geen gender veranderende operatie.


Bronnen: facebook.com/FaculteitGeneeskundeEnGezondheidswetenschappen & www.pzc.nl/ & hln.be & holebi info - April 2021


.

Dit bericht is gepost op 24 April, 2021 en 720 keer gelezen.