Duitsland wil Tsjetsjenie vervolgen om holebi zuiveringen.Vijf leiders van de gruwelijke Tsjetsjeense "homo zuiveringen" kunnen dankzij een strafzaak in Duitsland worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. De vijf functionarissen bevinden zich volgens de Guardian in de binnenste cirkel van de autocratische leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, en het aanklachtformulier tegen hen beslaat 97 pagina's.

Het beschuldigt het Tsjetsjeense leger en staatsapparaat van vervolging, onwettige arrestaties, marteling, seksueel geweld en het aanzetten tot moord op ten minste 150 personen op basis van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit sinds februari 2017. De strafzaak werd in februari ingediend door het Europees Centrum voor Constitutionele en Human Rights (ECCHR), een Duitse NGO, en het Russische LGBT-netwerk, dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij het helpen van holebi's en transgenders om de regio te ontvluchten.

"In een onvolmaakt systeem van internationaal strafrecht, met een internationaal strafhof met beperkte jurisdictie, probeert Duitsland te garanderen dat Europa geen veilige haven is voor oorlogsmisdadigers", zei de oprichter van ECCHR, Wolfgang Kaleck. "Als geen enkele andere jurisdictie onderzoek doet, kan en moet Duitsland bereid zijn taken over te nemen en daarmee Europa en de internationale gemeenschap te vertegenwoordigen."

Twee van de functionarissen zijn al gesanctioneerd door de EU, het VK en de VS vanwege hun betrokkenheid bij de holebi zuivering: Abuzayed Vismuradov, de voormalige persoonlijke lijfwacht en vice-premier van Kadyrov, en Ayub Katayev, een politiechef en hoge ambtenaar bij de Russische Binnenlandse Zaken Ministerie in Tsjetsjenië. De voorzitter van het Tsjetsjeense parlement, Magomed Daudov, wordt ook genoemd in de aanklacht.

Als de procureur-generaal in Karlsruhe besluit de zaak aan te pakken, kunnen de medewerkers van Kadyrov een arrestatiebevel krijgen als ze voet aan wal zetten in Duitsland, een land waarvan Vismuradov bekend is dat het herhaaldelijk is bezocht voor medische zorg. Gehoopt wordt dat na het bekijken van uitgebreid materiaal dat door het ECCHR is ingediend, de Duitse officier van justitie verdere stappen zal ondernemen om de functionarissen te onderzoeken en degenen die vervolgd worden te helpen om asiel aan te vragen in Europa.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken weerlegt alle beschuldigingen, aangezien de officiële lijn van Kadyrov en zijn bondgenoten een platte ontkenning is dat er holebi's en transgenders in de regio bestaan, laat staan een homo-zuivering. Hun beweringen worden echter weerlegd door tientallen aangrijpende vluchtelingenrapporten van holebi's en transgenders die zijn opgesloten, geslagen, gemarteld en anderen hebben zien vermoorden in de zogenaamde homoconcentratiekampen.

Lees ook
EU sanctioneert Tsjetsjenie om schending holebi & trans rechten (Maart 2021)
Leven van Tsjetsjeense holebi's & trans (opnieuw) in gevaar (Feb 2021)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2021.

Dit bericht is gepost op 22 April, 2021 en 588 keer gelezen.