15 jaar Belgische (holebi) adoptiewetDinsdag was het precies 15 jaar geleden dat de Belgische adoptiewet werd aangepast in het voordeel van homo's en lesbiennes. Maar ondanks die wet blijft de weg naar het oudergeluk erg lang.

15 jaar geleden werd adoptie voor holebi's toegelaten in België. Instanties als Pleegzorg Vlaanderen, Kind&Gezin, Vlaams Centrum voor Adoptie en het Adoptiehuis bekijken homo koppels anno 2021 met een kinderwens niet langer als uitzondering. Maar, het blijft voor holebi koppels, in het bijzonder homo koppels, nog steeds erg moeilijk om een kindje te adopteren.

Kevin en Joffrey
Een lange weg die nu ook Kevin, 24, en Joffrey, 29 afleggen. Vorige maand gingen ze met de adoptieprocedure van start bij het Vlaams Centrum voor Adoptie. Het koppel is acht jaar samen en had van in het begin een kinderwens. Het is een lange procedure. Eerst volgen er twee infosessies, daarna hebben ze zestig dagen om de beslissing definitief te maken, pas dan gaat de procedure echt van start, een lange weg, die gaande weg tussen de vijf en tien jaar duurt, naar gelang je een kind uit binnen- of buitenland wenst.

De heren dachten kort na over draagmoederschap. In ons landje is dat niet verboden, maar er bestaat ook geen enkele wetgeving, enkel is het bij wet verboden om een draagmoeder te betalen, maar verder is er geen wettelijke bescherming, niet voor de draagmoeder, niet voor de wensouders. Men kan ook naar het buitenland gaan, maar dan ben je al snel minstens 100.000 euro kwijt, bovendien is het dan ook niet honderd procent zeker dat je kind zal kunnen worden ingeschreven in België omdat het elders geboren is. Daarnaast lopen wensouders ook nog het risico dat de draagmoeder tijdens de zwangerschap of kort daarna op haar beslissing terug komt, door gebrek aan wetgeving kan dat voor schrijnende situaties zorgen, en dat is jammer, want in sommige landen, zoals Canada en de VS, is draagmoederschap wel legaal en hebben wensouders en draagmoeder rechten en plichten.

Blog, Instagram en Facebook
Kevin en Joffrey zijn eerder een blog begonnen rond hun adoptieproces. "Ja de blog ‘Kleurrijke Kinderwens’ is er gekomen toen we beseften hoe moeilijk het is om informatie te vinden over de verschillende opties voor homokoppels. We schrokken ervan hoeveel mensen niet beseffen hoe moeilijk het nog steeds is om kinderen te krijgen. Met de blog willen we ons avontuur delen, informatie verzamelen en tonen dat het mogelijk is. Het is hartverwarmend om met mensen te praten die ons verhaal volgen of ons contacteren om hun ervaring te delen. Naast de blog hebben we ook een bijhorende Instagram- en Facebookpagina gemaakt. Hopelijk zullen we daar over enkele jaren het goede nieuws kunnen brengen dat we vader geworden zijn. We geven onze kinderwens niet op en gaan ongetwijfeld nog een lange en moeilijke weg moeten bewandelen, maar die zal het meer dan waard zijn!” Wie het hele verhaal / interview met Kevin & Joffrey wil lezen (opgelet enkel voor abonnees van de krant het laatste nieuws) ==> Klik hier

Politiek
In 2019 hadden de partijen N-VA, CD&V, Open Vld en sp.a een wettelijke regeling rond draagmoederschap in hun verkiezingsprogramma opgenomen, vandaag, anno 2021 is daar nog steeds geen werk van gemaakt. Wel is er in 2010, door Bart Tommelein (Open Vld) een wetsvoorstel ingediend rond een wettelijk kader voor draagmoederschap, maar dat is toen afgewezen, en op heden zullen politici het corona virus crisis aan de basis leggen van het uitblijven van een wettelijk kader. Dat maakt dat homo koppels vandaag enkel de keuze hebben uit een adoptieprocedure die tot tien jaar of langer kan duren, of een enorm duur proces van onzeker draagmoederschap in het buitenland.

Links
- Blog Kevin & Joffrey (Kleurrijke Kinderwens) ==> Klik hier
- Instagram Kleurrijke Kinderwens ==> Klik hier
- Facebook Kleurrijke Kinderwens ==> Klik hier
- Website van/voor organisatie holebi (wens) ouders (T Kwadraat) ==> Klik hier
- Website Adoptiehuis (binnenlands adoptiehuis Vlaanderen) ==> Klik hier
- Website Steunpunt Adoptie (laagdrempelig expertisecentrum/info/verhalen/chat/) ==> Klik hier
- Website Kind&Gezin ==> Klik hier
- Website Pleegzorg Vlaanderen ==> Klik hier
- Website Fiac/Horizon (erkende Vlaamse adoptiedienst bemiddeling buitenlandse adoptie, ook holebi ouders) ==> Klik hier

Bron: hln.be & holebi info - April 2021
*

Dit bericht is gepost op 21 April, 2021 en 653 keer gelezen.