Weer nieuwe plaatsen met Regenboogzebrapad en 1 zeer uniek.Er zijn weer twee nieuwe plaatsen met een regenboogzebrapad, en een gemeente heeft het op zijn programma staan om binnenkort te verwezenlijken. In een van de drie nieuwe plaatsen, een West-Vlaamse gemeente, koos men voor een uniek regenboogzebrapad (foto).

Eerste uniek regenboogzebrapad
In het West Vlaamse De Haan koos men voor een uniek en opvallend regenboogzebrapad. Het gaat daarbij niet om een klassiek regenboogzebrapad. In plaats daarvan koos men er voor om vlak voor en vlak achter het zebrapad bollen te schilderen, en dat is niet het enige unieke gegeven, want naast de traditionele zes klassieke regenboog kleuren (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars) werden ook de kleuren van de transgender pride vlag gebruikt zijnde roze en lichtblauw én werden er ook een bruine en zwarte bol aangebracht die symbool staan voor niet blanke holebi's en transgenders. Hiermee is de gemeente de eerste die niet enkel aandacht vraagt voor holebi's maar ook voor transgenders en niet blanke holebi's & transgenders. Het unieke regenboogzebrapad is gelegen ter hoogte van de GO! Einsteinschool.

Vanuit de gemeente zegt men verder: "De gekleurde bollen en lijnen rond het zebrapad zijn speels en vallen erg op. Zo wordt de zichtbaarheid van de schoolomgeving beter en dus veiliger. Dit project kreeg daarom ook vorm in samenspraak met de schooldirectie, die de gevoelige punten in hun omgeving aankaartte.” Naast het regenboogpad wordt ook werk gemaakt van het verwijderen van een bushalte in een aanliggende straat, de inrichting van een kiss-and-ridezone en bushalte voor de school en het herschilderen van twee zebrapaden. In de toekomst zullen ook bij de andere scholen in de gemeente regenboogzebrapaden worden geschilderd of die even uniek zullen zijn of traditoneel is nog niet bekend.

Geel (Antwerpen)
Sinds kort ligt er ook in Geel een regenboogzebrapad. Dit is gelegen tussen de ondergrondse parking Ecodroom en cultuurcentrum De Werft. Naast het regenboogzebrapad zal de gemeente binnenkort een bordje plaatsen om meer duiding te geven over het regenboogzebrapad. "Het is belangrijk dat een lokaal bestuur zich solidair toont met de holebi en transgender gemeenschap en sociale inclusie en diversiteit omarmt”, zegt Sepp Van der Veken, diensthoofd gelijke kansen bij de stad Geel. “We willen ons hiermee ook uitspreken tegen alle mogelijke vormen van discriminatie en sociale uitsluiting. Met dit initiatief willen we aantonen dat in onze stad iedereen welkom is. We willen werken aan een open, inclusieve maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn.”

Aartselaar (Antwerpen)
In de gemeente Aartselaar gaat men binnenkort een regenboogzebrapad aanleggen. Oppositiepartij Open Vld pleitte de afgelopen gemeenteraad voor de aanleg van een zebrapad in regenboogkleuren, als een duidelijk statement tegen holebi- en transfobie. “We werden onlangs opgeschrikt door de moord op David P. in Beveren, een vermoedelijk geval van gaybashing”, zegt Glenn Anné (Open Vld). “Onze gemeente heeft daarop gereageerd door de regenboogvlag halfstok te hangen. Maar ik denk dat we nog een stap verder kunnen gaan en een regenboogzebrapad aanleggen, als een permanent symbool tegen holebi- en transfobie.” Schepen van Welzijn Hilde Heyman (N-VA) zegt dat de aanleg van zo’n zebrapad al op de planning stond voor dit jaar. “We hadden dit eigenlijk als verrassing gepland”, glimlacht Heyman. “De bedoeling is dat er twee regenboogzebrapaden worden aangelegd aan het gemeentehuis. Dat lijkt ons symbolisch een ideale ligging, bereikbaar vanuit elke hoek, in het hart van Aartselaar. De verfpotten staan klaar en in de week van 10 mei gaat onze technische dienst aan de slag. Op die manier zijn de zebrapaden klaar tegen 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.”

Lijstje Belgische plaatsen met Regenboogzebrapad of waar er een op komst is:
(Een regenboogzebrapad is wettelijk geldig op voorwaarde dat de witte vlakken worden behouden).


Provincie Antwerpen: Aartselaar, Beerse, Berlaar, Boom, Geel, Hoogstraten, Kalmthout, Lier, Mechelen, Niel, Rijkevorsel, Schelle, Stad Antwerpen, Turnhout en Westerlo.

Brussel: Sint-Gillis en zes regenboogzebrapaden rond de Sint Jacobswijk.

Provincie Limburg: Dilsen-Stokkem, Genk en Hasselt.

Provincie Oost-Vlaanderen: Deinze, Denderleeuw, Eeklo, Gavere, Gent, Nazareth, Oosterzele, Sint-Niklaas, Zele, Zottegem en Zulte.

Provincie Vlaams Brabant: Affligem, Halle, Keerbergen, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem Sint-Pieters-Leeuw en Tienen.

Provincie West-Vlaanderen: Beernem, Brugge, De Haan, Koksijde, Kuurne, Lendelede, Oudenburg, Staden, Tielt en Torhout.

Lees ook
Oost- & West Vlaamse gemeente met regenboogzebrapad

Bron: hln.be & holebi info - April 2021

Dit bericht is gepost op 17 April, 2021 en 805 keer gelezen.