Kans op 6 jaar cel na plaatsen tekeningen naakte vrouwen.In Rusland is het proces begonnen tegen holebi & trans+ activiste Yulia Tsvetkova, die ervan wordt beschuldigd 'porno' te verspreiden nadat ze tekeningen van naakte lichamen van vrouwen online plaatste. De tekeningen maken deel uit van haar sociale media pagina genaamd 'de Vagina Monologen'. Ze wordt ook aangeklaagd wegens het verspreiden van holebi nieuws op andere sociale media pagina's.

Nog maar 18 maanden geleden zat Tsvetkova vier maand onder huisarrest wegens het verspreiden van 'gay propaganda' na het plaatsen van kleurrijke tekeningen van homo en lesbische koppels mét kinderen, waarvoor ze ook een geldboete kreeg. In het nieuwe proces riskeert ze een celstraf van zes jaar.

Opvallend is dat haar zaak achter gesloten deuren zonder publiek en pers zal worden gehouden. En ondertussen laat men vanuit Amnesty International weten dat men de Russische autoriteiten oproept de zaak te laten vallen vanwege 'Kafkaëske absurditeit', zeggende dat de activiste gewoon "haar mening door middel van kunst uitte".

In juni 2020 werden ruim dertig holebi's transgenders én sympatisanten opgepakt nadat ze betoogden tegen de arrestatie van Tsvetkova.

Russische anti holebi & anti trans wet
In 2013 voerde president Poetin de zogenaamde 'gay propaganda' wet in, die 'promotie' van niet traditionele seksuele relaties tegenover minderjarigen streng verbied en bestraft. Onder de wet zijn ook bijeenkomsten van en voor holebi's en transgenders strafbaar, en mag men niet in het openbaar opkomen voor gelijke rechten, en zijn gay pride parades verboden. Volgens Poetin gaat het niet om een anti holebi wet maar is de wet er 'ter bescherming van kinderen'.

Onder de wet kunnen ook hetero's worden gestraft indien ze opkomen voor holebi's en transgenders. Sinds de invoering van de wet zijn er al tal van holebi's, transgenders én hetero's gestraft. Sommige holebi's werden op staande voet ontslagen omdat ze bijvoorbeeld werkzaam waren in het onderwijs. De wet heeft er ook voor gezorgd dat het aantal haatmisdaden tegen holebi's en transgenders verdubbeld is waarbij het in bepaalde periodes, vooral kort na de invoering van de wet, serieus uit de hand liep met zware mishandelingen van voornamelijk homo's tot gevolg. Daders worden daarbij nooit gestraft, soms enkel onder de wet die hooliganisme verbied, maar nooit vanwege het mishandelen van holebi's of transgenders.

Lees ook
30 tal holebi's en trans opgepakt na protest tegen risico 6 jaar celstraf lesbische activiste (2020)
Rusland wil meer anti holebi & trans wetten vanwege laag geboorte cijfer (2021)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2021


*

Dit bericht is gepost op 14 April, 2021 en 664 keer gelezen.