Lichte straffen voor twintigers die Vlaamse homo's beroofden en mishandelden.
Vijf twintigers die verschillende homo mannen met geweld beroofden op de carpoolparking aan de E17 in de zomer van 2020 komen er vanaf met lichte straffen. De twintigers beweren geen homohaters te zijn.

Twee voorbeelden van hun gewelddaden:
De twintigers hielden op 8 augustus van vorig jaar, een homo man urenlang gegijzeld in een bosje achter de carpoolparking van Waasmunster. Ze hadden hem via een datingsite naar daar gelokt. Het slachtoffer stond doodsangsten uit, werd geslagen, bedreigd met een neppistool en vier uur lang tegen de grond gedrukt terwijl een deel van de jongeren met zijn bankkaart geld afhaalde. Een ander slachtoffer kreeg een zak over het hoofd en werd meegenomen naar een verlaten schuur. Daar moest die zich uitkleden en liedjes zingen. Ook hij werd bestolen.

Homo's makkelijke slachtoffers
De vijf daders maakten veel meer slachtoffers dan de twee in het voorbeeld. Uit hun verklaringen blijkt dat ze enkel als doel hadden geld buit te maken, en dat ze homo's verkozen omdat 'het makkelijke slachtoffers zijn', en ze vermoeden dat de slachtoffers zich na de aanval te zeer zouden schamen om klacht in te dienen. Nadat de identiteitskaart van een slachtoffer was afgenomen werden ze bedreigd en vertelt dat als ze aangifte zouden doen ze hen thuis zouden komen opzoeken.

Domme jongens
De advocaat van de jonge daders omschreef hen als "vijf domme jongens, die stomme feiten hebben gepleegd'. De openbare aanklager tilde zwaarder aan de feiten en noemde hun daden zorgwekkend vooral omdat de jongens eerder al gekend waren als leden van een jeugdbende die voor overlast zorgde in Waasmunster.

Verkeerd gegroeid normbesef
Rechter Vanden Avenne Marlies zei: "Het bijzondere gemak waarmee deze jongeren zware geweldsdelicten pleegden, getuigt van een serieus verkeerd gegroeid normbesef. Daartegenover staat dat deze beklaagden nog erg jong zijn. Om hen een werkstraf te geven zijn de feiten echter te zwaar. Deze jongeren moeten begeleiding krijgen om hun normbesef te vergroten en te voorkomen dat feiten als dit zich nog voordoen. De rechtbank gaat er wel mee akkoord dat het geweld niet gebeurde uit haat tegenover homo’s, maar hen wel uitpikten omdat de daders dachten dat de slachtoffers de politie niet zouden durven bellen."

De straffen
S.D die bij alle feiten aanwezig was kreeg veertig maanden cel, volledig met uitstel en onder strenge voorwaarden. De vier anderen kregen elk dertig maanden, eveneens voorwaardelijk. Verder moeten ze allemaal de vorming 'Slachtoffer in Beeld' volgen en vijf dagen vrijwilligerswerk of kijkstage doen bij een organisatie die werkt met slachtoffers van gewelddaden.

De advocaat van S.D liet weten zich te kunnen vinden in het vonnis en zei: "Het is streng en het zal ook op hun strafblad staan, maar door voorwaarden op te leggen krijgen deze jongeren wel nog een kans”, zegt hij. “Het is goed dat ze een begeleiding zullen krijgen. Deze zaak was een serieuze wake-upcall voor hen om voortaan het rechte pad te bewandelen."

Lees ook
Celstraf voor Nederlanders die homo's beroofden na Grindr date
Oudste moord verdachte David moet langer in jeugd detentie blijven.

Bron: hln.be & holebi info - April 2021

Dit bericht is gepost op 13 April, 2021 en 684 keer gelezen.