Oudste moord verdachte David moet langer in jeugd detentie blijven.De uit Antwerpen afkomstige 17-jarige die verdacht wordt van de moord op David Polfliet uit Beveren, moet een maand langer in de gesloten instelling van Everberg blijven. Dat heeft de jeugdrechter van Antwerpen maandag beslist. De twee mede daders, beide minderjarig, moeten woensdag opnieuw voor de jeugdrechter in Dendermonde verschijnen (update onderaan).

Maximaal twee maand jeugdinstelling
Vorige maand beslisten de jeugdrechters uit Antwerpen en Dendermonde om de drie in de gesloten jeugdinstelling van Everberg te plaatsen. Voor de Antwerpse jongeman werd dat verblijf ondertussen verlengd. De drie kunnen helaas maar maximaal twee maanden en vijf dagen in Everberg opgesloten blijven. Als de jeugdrechter in Dendermonde de plaatsing voor de twee andere verdachten ook verlengt, zal vanaf volgende maand een andere oplossing voor de minderjarigen gevonden moeten worden.

Strafrechtelijk vervolgd als volwassene?
De bal ligt dan in het kamp van het Openbaar Ministerie. Die moet de procedure van ‘uithandengeving’ opstarten. Deze procedure bepaalt al dan niet of een minderjarige strafrechtelijk vervolgd en bestraft wordt als een volwassene. Het is de jeugdrechtbank die deze beslissing neemt. Als een minderjarige effectief uit handen wordt gegeven, komt hij in het Vlaams detentiecentrum in Beveren terecht en kan hij vervolgd worden voor een bijzondere kamer binnen de jeugdrechtbank of voor het hof van assisen.

Uit de hand gelopen of homofobe moord?
De drie verklaarden ondertussen dat ze geen moordplannen hadden en dat ze David enkel wilde bestelen. Het parket van Oost-Vlaanderen benadrukte eerder wel dat het motief voor de feiten onderzocht wordt en dat het nog niet vast staat of er sprake was van homohaat. Maar, vorige maand bleek uit media berichten dat onderzoekers stellen dat er geen sprake was van homohaat. Op heden is voor de dood van David de voorlopige kwalificatie moord. Vanuit het parket zegt men dat het onderzoek nog aan de gang is, en dat men daarbij nog moet uitmaken of er sprake was van diefstal met geweld met de dood tot gevolg, of dat er sprake is van een haatmisdaad op basis van seksuele geaardheid. Over het onderzoek zelf geven het parket en de advocaten van de minderjarigen en van de nabestaanden van het slachtoffer geen commentaar.

Nog acht jongeren opgepakt
Eerder werden er in de nasleep van de moord nog acht jongeren uit Beveren en Puurs opgepakt. Afwisselend lokten ze naar eigen zeggen ‘pedo’s’ in de val om hen te bedreigen en te beroven. De slachtoffers moesten na een pak slaag bij bankautomaten geld gaan afhalen. Bij de gearresteerden was één meerderjarige, Wesley B. (21) uit Verrebroek. Hij is de broer van één van de drie minderjarigen die betrokken was bij de moord op David Polfliet. Hij was de chauffeur die het trio ophaalde na de moord, maar was bij de feiten zelf niet betrokken, hij werd kort na zijn arrestatie onder voorwaarden vrijgelaten.

Update
De andere verdachten moeten eveneens 1 maand langer in de jeugdinstelling verblijven.

Lees ook
Moord op David was volgens onderzoek geen homohaat (Maart 2021)


Bron: gva.be - hln.be - holebi info - April 2021

Dit bericht is gepost op 12 April, 2021 en 657 keer gelezen.