Oost- & West Vlaamse gemeente m regenboogzebrapad + lijstje.Met twee nieuwe, zijn er vandaag 15 Vlaamse steden en gemeenten die dit jaar (én het is nog maar april) een regenboogzebrapad aanlegde of plannen daartoe bekend maakte. De twee nieuwe plaatsen gelegen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen worden hier onder besproken. Op 46 plaatsen ligt er nu een regenboogzebrapad in Vlaanderen & Brussel.

West Vlaanderen
Sinds kort ligt er in de gemeente Staden een regenboogzebrapad op het kruispunt van Vijfwegen ter hoogte van de plaatselijke school. "Niet alleen is dit belangrijk voor de zichtbaarheid van de schoolgaande kinderen, met dit zebrapad vragen we ook aandacht voor diversiteit en de acceptatie van holebi en transgender inwoners", aldus burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld). "Het is het eerste regenboogzebrapad op Stadens grondgebied en het zal niet het laatste zijn." De officiële opening ervan had eigenlijk vorige week al moeten plaatsvinden, maar werd door de stijgende coronacijfers uitgesteld.

Oost Vlaanderen
In de gemeente Oosterzele komen er voorlopig enkel regenboogzebrapaden aan school omgevingen langs gemeentelijke wegen, omdat het Agentschap Wegen en Verkeer geen toestemming geeft op haar gewestwegen. Voor hen is een regenboogzebrapad niet even veilig als een gewoon zebrapad, én benadrukt men dat het aanleggen van een regenboogzebrapad duurder is (2.000 euro in plaats van 700 euro). Het agentschap stelt ook dat het voor slechtzienden lastig is om een regenboogzebrapad te onderscheiden, en dat het voor afleiding zorgt voor doorgaand verkeer. Hoewel het agentschap stelt dat een regenboogzebrapad niet even veilig is, staat de verkeerswetgeving een regenboogzebrapad wel toe, op voorwaarde dat de witte strepen behouden blijven. De gemeente Oosterzele zal nu voorlopig enkel regenboogzebrapaden aanleggen aan de Stationstraat en Keiberg en op de Geraardsbergsesteenweg.

Lijstje Belgische plaatsen met Regenboogzebrapad:
(Een regenboogzebrapad is wettelijk geldig op voorwaarde dat de witte vlakken worden behouden).


Provincie Antwerpen: Beerse, Berlaar, Boom, Geel, Hoogstraten, Kalmthout, Lier, Mechelen, Niel, Rijkevorsel, Schelle, Stad Antwerpen, Turnhout en Westerlo.

Brussel: Sint-Gillis en zes regenboogzebrapaden rond de Sint Jacobswijk.

Provincie Limburg: Dilsen-Stokkem, Genk en Hasselt.

Provincie Oost-Vlaanderen: Deinze, Denderleeuw, Eeklo, Gavere, Gent, Nazareth, Oosterzele, Sint-Niklaas, Zele, Zottegem en Zulte.

Provincie Vlaams Brabant: Affligem, Halle, Keerbergen, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem Sint-Pieters-Leeuw en Tienen.

Provincie West-Vlaanderen: Beernem, Brugge, De Haan, Koksijde, Kuurne, Lendelede, Oudenburg, Staden, Tielt en Torhout.

Lees ook
15 nieuwe regenboogzebrapaden in Vlaanderen (2021)

Bron: hln.be en holebi info - April 2021


*

Dit bericht is gepost op 12 April, 2021 en 893 keer gelezen.