15 nieuwe regenboogzebrapaden in Vlaanderen + lijstje.Sinds eind vorig jaar, en vooral sinds dit jaar, komen er steeds meer Vlaamse gemeenten en steden naar buiten door de aanleg, of het plannen van, een regenboogzebrapad. Om meer aandacht te vragen voor diversiteit, om te tonen dat iedereen welkom is in de stad of gemeente ongeacht de seksuele geaardheid of gender identiteit, en om een vuist te maken tegen holebi- en transfobie.

Regenboogvlag
De regenboogkleuren komen van de regenboogvlag. Bestaande uit zes kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars. De vlag werd in 1978 ontworpen door Gil Baker als symbool voor een vrijheidsdag (Gay Freedom Day Parade) voor holebi's in San Francisco. De vlag groeide uit tot internationaal symbool van de holebi gemeenschap wereldwijd. Origineel had de vlag acht kleuren. Roze viel weg omdat bleek dat deze niet gefabriceerd kon worden, en turkooise viel weg omdat bij het verticaal ophangen van de vlag deze kleur weg viel achter de vlaggenmast, sinds 1979 bestaat de regenboogvlag dus uit zes kleuren. Er bestaan ook nog andere versies op de vlag, namelijk met de toevoeging van bruin of zwart om niet blanke holebi's & transgenders aan te duiden.

De volgende steden & gemeenten legden recent een regenboogzebrapad aan of gaan dit weldra doen:

Affligem (Vlaams Brabant)
In deze gemeente gaat men maar liefst zeven regenboogzebrapaden aanleggen, allemaal in de nabijheid van scholen. De oproep tot de kleurijke zebrapaden kwam van de Affligemse jongeren zelf. De zebrapaden komen in de Driesstraat en Balleistraat in Teralfene, in de Assestraat en Tertnatsestraat in Essene en in de Langestraat in Hekelgem”, zegt schepen Greet Van Holsbeeck. “Als de werken voltooid zijn aan de St. Vincentiusschool en bij de herinrichting van de Bellestraat zal ook daar een regenboogzebrapad worden aangelegd. Tot slot zal ons bestuur ook inlichtingen inwinnen om een regenboogzebrapad te plaatsen ter hoogte van de Brusselbaan als oversteekplaats voor de muziekacademie.”

Deinze (Oost Vlaanderen)
In Deinze ligt er sinds vorig jaar al een regenboogzebrapad, maar recent kwamen er daar nog drie bij. "Met dit duidelijk statement benadrukken we dat er in de stad Deinze geen plaats is voor discriminatie. Hiermee tonen we extra duidelijk onze steun aan de holebi en trans+ gemeenschap, " aldus burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). De regenboogzebrapaden zijn allen gelegen nabij en in de Brielstraat.

Geel (Antwerpen)
Als het weer mee zit legt men volgende week een regenboogzebrapad aan in het centrum van Geel. Burgemeester Vera Celis (N-VA) kon melden dat zo’n zebrapad er weldra aankomt. “Op het schepencollege van 19 oktober hebben we reeds de goedkeuring gegeven voor een regenboogzebrapad tussen CC De Werft en de Ecodroom. Door corona en het weer duurde het wat langer eer men het pad kon aanleggen.

Kalmthout (Antwerpen)
In Kalmthout gaat men twee regenboogzebrapaden aanleggen. Eén daarvan komt nabij het Marktplein, het tweede mogelijk ter hoogte van het Wille Vandersteenplein. Het voorstel kwam van oppositieraadslid Inneke Bosmans (Open Vld). En op voorstel van CD&V wordt er een heel actieplan opgezet, zoals actieve communicatie rond het thema diversiteit, met onder andere een aparte pagina op de website en het gebruik van diverse foto’s in de gemeentelijke communicatie.

Tielt (West Vlaanderen)
Als alles volgens plan verloopt, krijgt Tielt tegen 17 mei (de internationale dag tegen homofobie en transfobie) een regenboogzebrapad. Het voorstel van oppositieraadslid Simon Germonpré (N-VA/Open Vld) kreeg recent tijdens de gemeenteraad de steun van de meerderheid. De locatie ligt nog niet vast. Daarnaast wil men ook graag een regenboogzebrapad aan een school. Davy Rosseel (CD&V), die werkt als leerlingenbegeleider in het VTI, ijvert sinds kort met een werkgroep voor een regenboogzebrapad in de Grote Hulststraat, ter hoogte van de school. “Aangezien het om een gewestweg gaat, hebben we toestemming gevraagd aan het Agentschap Wegen en Verkeer”, legde Rosseel uit tijdens de raad. “We wachten nog op een antwoord. Als dat negatief zou zijn, is de Steenstraat eventueel een alternatieve optie. Op die locatie hebben we de goedkeuring van AWV niet nodig.”

Zottegem (Oost Vlaanderen-
In de Heldenlaan ligt er sinds kort in Zottegem een regenboogzebrapad. “Symbolen zijn de uitdrukking van waarden die we willen uitdragen. Ze brengen ook vaak hevige emoties op gang. Symbolen hebben ook een belangrijke sociale functie. We geven ermee te kennen tot welke groep we behoren. We hebben allemaal een enorme behoefte om tot een groep te behoren en samen te komen. Ik denk dat het voor veel mensen daarover gaat: Wij, alle politieke partijen samen, tegen homohaat. Hoe schoon zou het zijn als alle fracties van de verschillende politieke kleuren samen die regenboog vormen én zo een duidelijk statement neerzetten," klinkt het vanuit oppositiepartij Open Vld.

Lijstje Belgische plaatsen met Regenboogzebrapad:
(Een regenboogzebrapad is wettelijk geldig op voorwaarde dat de witte vlakken worden behouden).

- Provincie Antwerpen: Beerse, Berlaar, Boom, Geel, Hoogstraten, Kalmthout, Lier, Mechelen, Niel, Rijkevorsel, Schelle, Stad Antwerpen, Turnhout en Westerlo.

- Brussel: Sint-Gillis en zes regenboogzebrapaden rond de Sint Jacobswijk.

- Provincie Limburg: Dilsen-Stokkem, Genk en Hasselt.

- Provincie Oost-Vlaanderen: Deinze, Denderleeuw, Eeklo, Gavere, Gent, Nazareth, Sint-Niklaas, Zele, Zottegem en Zulte.

- Provincie Vlaams Brabant: Affligem, Halle, Keerbergen, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem Sint-Pieters-Leeuw en Tienen.

- Provincie West-Vlaanderen: Beernem, Brugge, De Haan, Koksijde, Kuurne, Lendelede, Oudenburg, Tielt en Torhout.

Lees ook
10e Regenboogzebrapad in provincie Oost-Vlaanderen (30 Maart 2021)
Vijfde & Zesde regenboogzebrapad in Vlaams Brabant (28 Maart 2021)
12e plaats in provincie Antwerpen met regenboogzebrapad (24 Maart 2021)
Oost-Vlaamse gemeente legde zeven regenboogzebrapaden aan (6 Maart 2021)

Bron: hln.be & holebi info - April 2021


*

Dit bericht is gepost op 06 April, 2021 en 736 keer gelezen.