Beveren hult zich in regenboog kleuren & meer, na dood van David.In Beveren waar vorige maand een homo man vermoord werd terug gevonden komen er regenboogzitbanken, krijgt het park een nieuwe naam en komt er een permanent herdenkingsmonument dat het tijdelijke zal vervangen, en meer.

Het park in Beveren, waar een maand geleden het levenloze lichaam werd gevonden van David Polfliet, zorgde voor een schokgolf door heel het land. De Beverse gemeenteraad besloot daarom met een uniform standpunt naar buiten te komen, over alle partijgrenzen heen, om duidelijk te maken dat er in Beveren geen plaats is voor zinloos geweld en homofobie.

Park van de Verdraagzaamheid
Het park dat nu de naam draagt 'Hof ter Welle' krijgt de toevoeging 'Park van de Verdraagzaamheid', dat werd zopas beslist op de gemeenteraad van Beveren. In het park is nu al een bloemenperk met gedenkteken aangelegd. Het gedenkteken dat er nu staat is tijdelijk, men denkt eraan om deze plaats een meer definitief karkater te geven. De bestaande zitbank vlakbij kreeg ondertussen de kleuren van de regenboog, en er komt ook nog een regenboogzebrapad, ter hoogte van het GTI in de Kasteeldreef. De gemeente wil hiermee een signaal geven. "Enkel meer verdraagzaamheid kan misdaden zoals de moord op David helpen voorkomen."

Scholen
De Beverse gemeenteraad heeft ondertussen ook zijn scholen aangeschreven om een actiever beleid te voeren tegen discriminatie. Bovendien krijgt elke school een regenboogzitbank. “Dit moet uitnodigen om de problematiek van zinloos geweld en het item van verdraagzaamheid hoog op de pedagogische agenda te zetten en dat elk schooljaar opnieuw. Deze zaak leert ons ook dat probleemjongeren beter opgevolgd moeten worden. Het is een belangrijke maatschappelijke opdracht dat we nagaan hoe jongeren tot zo’n gedrag kunnen overgaan. Een groot probleem is ook het gebrek aan informatie en opvolging als iemand van school wordt gestuurd. Om privacyredenen kan geen info worden doorgegeven aan de nieuwe school en eindigt vaak ook de begeleiding," aldus de burgemeester. Schepen van Onderwijs Katrien Claus (CD&V) voegt toe dat de scholen al heel wat inspanningen leveren. “Zo is er het project Time Out om jongeren op het rechte pad te houden. Ook de CLB’s doen al wat ze kunnen.”

Regenboogmuur
Bij het KA hebben ze alvast een regenboogmuur gerealiseerd met honderden persoonlijke boodschappen. Kathleen Thomassen, directeur bij het KA Beveren “Er zijn vooral meer middelen nodig bij jeugdzorg. De wachtlijsten voor onder meer psychologische begeleiding zijn momenteel enorm lang. De problematiek van discriminatie komt nu al ruim aan bod in het lessenpakket, onder meer bij levensbeschouwing en burgerschap. Daarbij gaat het niet alleen om discriminatie op basis van seksualiteit, maar ook alle andere vormen die er bestaan. De gruwelijke feiten hebben onze leerlingen ook geschokt. Het leeft hier enorm. Daarom dat we een regenboogmuur hebben gemaakt. Aan de afsluiting van de school zijn honderden kleurrijke lintjes vastgemaakt met daarop een boodschap van de jongeren zelf. Verder is er ook een bloemenveld aangelegd en hangt de regenboogvlag uit.

Onderzoek
Het onderzoek naar de moord op David is nog volop aan de gang. Drie minderjarigen, waarvan twee uit Beveren, gaven zichzelf na de feiten aan en zitten nu in een gesloten jeugdinstelling. Ze hadden David Polfliet in de val gelokt via de datingapp Grindr. Nog eens zeven minderjarigen werd nadien opgepakt en opgesloten omdat ze op een gelijkaardige manier slachtoffers hadden beroofd.

Lees ook
Moord op David was geen homohaat, aldus onderzoek (Maart 2021)
Homofobe daad na ophangen regenboogvlag n.a.v dood David.
Vlaams Parlement vraagt actie tegen holebihaat + video + links.
7 bekende Belg holebi's & trans over homo- transfobe ervaringen
Herdenkingsplaatje en regenboogvlag voor vermoorde David.
Waar komt homohaat bij jonge jongens vandaan? En vlag aan Wetstraat
Daders homo moord gaven zichzelf aan + politieke e.a reacties
Oost-Vlaamse homo vermoord terug gevonden, slachtoffer van homo haat.


Bronnen: tvoost.be & hln.be - April 2021

Dit bericht is gepost op 04 April, 2021 en 705 keer gelezen.