Belgische Trans+ & holebi durft niet kiezen voor kapsel van keuze + video.
Uit onderzoek Pantene (merk haarverzorgingsproducten) bekend gemaakt door KLIQ (vzw rond gender- en seksuele diversiteit) blijkt dat de helft van de Vlaamse holebi's en transgender+ personen niet durft kiezen voor hun favoriete kapsel uit angst voor vooroordelen.

In een ideale wereld is iedereen gelijk en voelen we ons allemaal vrij om onszelf te zijn. Jammer genoeg zijn we daar nog niet. Vooral trans en niet-binaire personen hebben daar veel last van. Maar ook homo's en lesbiennes ondervinden soms deze problemen. Een ruime meerderheid durft niet kiezen voor het kapsel van hun dromen, en dat is jammer, want haren zijn een belangrijk onderdeel van genderexpressie.

De resultaten van het onderzoek werden bekend gemaakt door Pantene naar aanleiding van de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit (zichtbaarheid). Via de socialemediakanalen van KLIQ werd een enquête verspreid.

In het onderzoek vroeg men ook hoe holebi's en transgenders de Belgische maatschappij beoordelen inzake de aanvaarding van holebi's en transgenders. Een schamele 5,7 op 10 was het resultaat. De grootste uitdagingen zijn een gebrek aan kennis van genderdiversiteit, stereotypes en gebrek aan representatie.

Verder bleek uit het onderzoek dat trans en niet-binaire personen nog elke dag te maken krijgen met genderstereotypen (hoe mensen vinden dat iemand er als man of vrouw uit moet zien). En 50 procent van de ondervraagden zegt dat ze al minstens een keer misgenderd zijn of met de foute voornaamwoorden werden aangesproken. Een even grote groep zegt dat hun kapsel geen keuze is, omdat ze zich beoordeeld voelen door hun omgeving, hoewel acht op de tien zeggen dat haar een belangrijk onderdeel is van hun genderexpressie.

Zes op tien holebi's en transgenders ervaren zelfs stress bij de kapper, en 52,3 procent voelt zich kwetsbaar. Iets wat kapster en woordvoerster van de holebi & trans jeugdbeweging Wel Jong Niet Hetero, Jitske Van de Veire herkent. "Wij hebben veel klanten die zich niet als cisgender (iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht), identificeren. Het is dus heel belangrijk dat wij als kapper daarmee om weten te gaan, vooral omdat haar vaak een vorm van zelfexpressie is. Ik wil dat wij 100 procent toegankelijk zijn voor iedereen. Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in mijn stoel."

Om genderstereotypen te doorbreken, lanceert Pantene de campagne ‘Hair Has No Gender’. "Wij staan achter trans en non-binaire personen in hun zoektocht naar het perfecte kapsel in hun genderexpressie”, aldus Mickael Mugico, Brand Marketing Director Pantene bij P&G. Het doel van het project: de holebi en transgender+ gemeenschap meer zichtbaarheid geven. "Representatie (bijvoorbeeld beroemdheden die uit de kast zijn) leidt namelijk tot aanvaarding en dat is tenslotte het einddoel."

De Pantene campagne loopt trouwens al sinds 2018, op You Tube kan je tal van video's vinden onder de noemer 'Hair Has No Gender', en onderaan kan je een recente video bekijken.

Verklarende woordenlijst:
Genderexpressie: is hoe iemand publiekelijke uitdrukking geeft aan het eigen gender. Dit kan het gedrag omvatten en uiterlijke verschijning zoals kleding, kapsel, make-up, lichaamstaal en stem. Genderexpressie hoeft niet samen te hangen met het geslacht, de verwachte genderrol en de seksuele oriëntatie. De genderexpressie kan samenhangen met de genderidentiteit, maar dat is niet altijd het geval.
Niet-Binair (non-binair): Is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen. Niet-binaire personen kunnen zowel hetero als holebi, panseksueel agender ... zijn.
Trans of transgender: Kan in verschillende gradaties tot uitdrukking komen, uiteenlopend van cross-dressing, travestie of androgynie, waarbij slechts deels of alleen bij bepaalde gelegenheden de kenmerken die geassocieerd worden met het andere geslacht worden overgenomen, tot het volledig en definitief van geslacht veranderen door middel van een medische behandeling. In het laatste geval spreekt men ook wel van transseksuelen. Daarnaast kan ook de innerlijke identiteit sterk variëren. Zo kan de term transgender mensen omvatten die zich non-binair, bigender, pangender, genderfluïde, agender of van het derde geslacht noemen, wat voorheen wel werd samengevat onder de term transgenderisme en tegenwoordig voornamelijk als genderqueer wordt aangeduid. Tot slot is transgenders geen seksuele geaardheid maar een genderidentiteit en kunnen transgenders zowel hetero holebi panseksueel agender ... zijn.


Lees ook
Lesbische mama's en trans kind en homo papa's en dochter in Pantene video's (2021)

Bron: holebi info & hln.be - Maart 2021


*

Dit bericht is gepost op 31 March, 2021 en 654 keer gelezen.