Stad in Vl-Brabant holebi & trans safe zone met zebrapad en meer + lijstjeDe gemeenteraad van Tienen (Vlaams Brabant) heeft zich zopas officieel uitgeroepen tot holebi & transgender safe zone. Een eerste actie is de aanleg van een regenboogzebrapad. Daarmee is de stad de achtste plaats in de provincie met een regenboogzebrapad, en bovendien zorgt de stad dat de teller nu op 45 plaatsten staat met een regenboogzebrapad staat in Belgie.

Love is Love
De liefdesstraat in Tienen wordt de plaats waar er weldra een regenboogzebrapad komt. "Zo laten we zien dat Tienen een holebi- en transgendervriendelijke gemeente is. Zijn wie je bent, is nog steeds niet vanzelfsprekend in ons land”, zegt Groen-fractieleider Karin Struyf. “Nog steeds merken we op sociale media en op straat dat er nood is aan een duidelijk signaal tegen intolerant gedrag. Woorden zijn niet onschuldig, en jammer genoeg hebben we de afgelopen weken opnieuw gezien waartoe homohaat kan leiden. Ook in België.”

De keuze om het regenboogzebrapad aan te leggen in de liefdesstraat is duidelijk. "Liefde is Liefde, aldus schepen van Infrastructuur Tom Roovers. "Om dat te benadrukken, wordt het zebrapad op het kruispunt van de Liefdestraat met de Veldbornstraat omgevormd tot een regenboogzebrapad. De locatie pal in het centrum, omringd door scholen, en het feit dat de zeven kleuren van de regenboogvlag hier perfect passen, zijn mooi meegenomen. Maar de naam van de straat is waar het echt om gaat: liefde is liefde!”

Safe zone met tal van regenboog projecten
Daarnaast gaat de stad nog verder dan enkel het aanleggen van een regenboogzebrapad, zo werd er op de laatste gemeenteraad unaniem beslist om Tienen uit te roepen tot een holebi en transgender safe zone. “Met deze beslissing engageert stad Tienen zich te werken aan een veilige omgeving voor het volledige spectrum van de holebi en transgender gemeenschap”, zegt gemeenteraadslid Nicky Martens (CD&V). “We gaan nu kijken met de Academie Regio Tienen of andere partners om in het thema van gelijkheid kunst aan te brengen in het straatbeeld, bijvoorbeeld een graffitiwall. Tegelijk willen we werken aan sensibilisering in onder meer de Tiense scholen en van moeilijk bereikbare groepen. Bestaande hulplijnen worden aangegeven op de platforms van de stad en we roepen ook lokale middenveldorganisaties en belanghebbers, zoals het OverKop-huis, CAW en de jeugdraad, op om de acties te helpen uitwerken en bijkomend verdere aanbevelingen te formuleren.”

Lijstje Belgische plaatsen met Regenboogzebrapad:
(Een regenboogzebrapad is wettelijk geldig op voorwaarde dat de witte vlakken worden behouden).
- Provincie Antwerpen: Beerse, Berlaar, Boom, Hoogstraten, Lier, Mechelen, Niel, Rijkevorsel, Schelle, Stad Antwerpen, Turnhout en Westerlo.
- Brussel: Sint-Gillis en zes regenboogzebrapaden rond Sint Jacobswijk.
- Provincie Limburg: Dilsen-Stokkem, Genk en Hasselt.
- Provincie Oost-Vlaanderen: Deinze, Denderleeuw, Eeklo, Gavere, Gent, Nazareth - Sint-Niklaas, Zele, Zottegem en Zulte.
- Provincie Vlaams Brabant: Halle, Keerbergen, Leuven, Oudenburg, Scherpenheuvel-Zichem Sint-Pieters-Leeuw en Tienen.
- Provincie West-Vlaanderen: Beernem, Brugge, De Haan, Koksijde, Kuurne, Lendelede en Torhout

Lees ook
10e Regenboogzebrapad in provincie Oost-Vlaanderen (30 Maart 2021)
Vijfde & Zesde regenboogzebrapad in Vlaams Brabant (28 Maart 2021)
12e plaats in provincie Antwerpen met regenboogzebrapad (24 Maart 2021)
Oost-Vlaamse gemeente legde zeven regenboogzebrapaden aan (6 Maart 2021)

Bron: nieuwsblad.be & lijstje holebi info - Maart 2021

Dit bericht is gepost op 31 March, 2021 en 520 keer gelezen.